Депутати схвалили зміну порядку здійснення торгівлі вживаними автомобілями

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт, який звільняє українців, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю автівками від обов’язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, які були придбані як товар для їх наступного продажу. 
 
Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк.
 
"Нарешті прийнято за основу наш законопроект №9083 - удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС. ЗА - 268",- написав Железняк.
 
Законопроєкт передбачає дерегуляцію та детінізацію ринку торгівлі вживаними транспортними засобами.
 
Як пояснюють автори документа, в умовах війни надходження до держбюджету від автомобільного ринку стали другими за величиною після надходжень від бізнесу, пов’язаного з торгівлею нафтопродуктами. Разом з тим, на автомобільному ринку є ще достатньо питань, вирішення яких призведе до більшої прозорості та спрощення бюрократичних процедур. 
 
Так, якщо за результатами 2021 року обсяг державних реєстрацій нових автомобілів склав біля 100 тис. то вживаних – біля 1,7 млн. Аналіз співвідношення державних реєстрацій нових і вживаних автомобілів за відповідний період наочно демонструє наскільки більшим є ринок вживаних автомобілів порівняно з ринком нових автомобілів (майже в 20 раз).
 

Втім, на сьогодні українці при викупі вживаного автомобіля з метою його подальшого перепродажу, зобов’язані обліковувати цей автомобіль не як товар для подальшого перепродажу, а як основний засіб для власного використання. 

24 апреля 2024 г. 11:35

Назад