ГлавнаяПубликацииФинансирование ЖКХСубсидию на оплату коммуналки получает около 3 млн домохозяйств

Субсидию на оплату коммуналки получает около 3 млн домохозяйств

В виде жилищных субсидий государство компенсирует гражданам с низкими доходами расходы на оплату жилищно-коммунальных услуг, превышают определенную для домохозяйства обязательную часть платежа
В виде жилищных субсидий государство компенсирует гражданам с низкими доходами расходы на оплату жилищно-коммунальных услуг, превышают определенную для домохозяйства обязательную часть платежа, зависит исключительно от размера среднемесячного совокупного дохода домохозяйства в расчете на одного человека.
 
Об этом сообщила пресс-служба Министерства социальной политики Украины.
 
На сегодня размер обязательной части платежа за услуги для каждой семьи определяется индивидуально по единой формуле. Такой подход обеспечивает принцип социальной справедливости - чем меньше доходы домохозяйства, тем меньше процент обязательной платы за жилищно-коммунальные услуги.
 
Постановлением Кабинета Министров Украины от 06.08.2014 № 409 (с изменениями) установлено социальную норму жилья и социальные нормативы потребления услуг, в пределах которых государство предоставляет гражданам субсидии на оплату жилищно-коммунальных услуг.
 
Для назначения жилищной субсидии в общем случае необходимо подать только два документа - заявление и декларацию. Эти документы подаются в уполномоченного должностного лица исполнительного органа сельского, поселкового, городского совета соответствующей территориальной общины или должностного лица центра предоставления административных услуг.
 
Всю остальную информацию, необходимую для назначения жилищной субсидии, органы социальной защиты населения получают по запросам от Государственной налоговой службы Украины, Пенсионного фонда Украины, МВД, органов местного самоуправления и предприятий, предоставляющих жилищно-коммунальные услуги.
 
Жилищная субсидия назначается в размере разницы между стоимостью жилищно-коммунальных услуг в пределах социальной нормы жилья, социальных нормативов пользования жилищно-коммунальными услугами и размером обязательной части платежа, определенной для домохозяйства.
 
Сейчас субсидию на оплату жилищно-коммунальных услуг получает около 3 млн домохозяйств, средний размер субсидии составил:
  • в декабре 2020 - 1731 гривна;
  • в январе 2021 - 2231 гривна;
  • в феврале 2021 - 1483 гривны.
Уменьшение среднего размера субсидии в феврале связано с проведением перерасчета за январь-за уменьшения цен на природный газ для населения в феврале и за январь 2021 года.
 
То есть при расчете размера субсидии для граждан, использующих природный газ, за ​​январь было учтено информацию о цене на природный газ на уровне 8,5-9 гривен за куб. метр.
 
При этом общая сумма начисленных льгот и субсидий на оплату жилищно-коммунальных услуг за январь 2021 составила почти 7,8 млрд гривен.
 
Следует отметить, что в феврале поставщики газа сообщили об уменьшении цены за январь, поэтому в феврале осуществлен расчет размера льгот и субсидий с учетом цены на уровне 6,99 грн за куб. метр и меньше, а также произведен перерасчет сумм льгот и субсидий за январь 2021 года.
 

Таким образом, общая сумма начисленных льгот и субсидий за февраль составляет 5,3 млрд  гривен. 

 
Комментарии (10)
Коля Пухов
16 марта 2021 г. 22:28
Субсидії були відмінені ще у 2018 році нерозумним Порошенком. ---------------------------------------------------Дивно, що олігарх, у якого хватало нахабства і хитрості прихватизувати пострадянські підприємства, так перед президентськими виборами сам свій рейтинг понизив , що й визначило результат виборів.
Коля Пухов
16 марта 2021 г. 22:29
Субсидії були відмінені ще у 2018 році, тобто, три роки тому. Але й досі ведеться пустопорожня балаканина про існування субсидій. Людей СМІ агітують подавати заяви на субсидії , а відділення соцзахисту пишуть відмови на ці заяви. --------------------- Таким чином посадовці продовжують імітувати існування субсидій.
Коля Пухов
21 мая 2021 г. 19:14
Але якщо міркувати логічно, то відмова багатьом заявникам у призначенні субсидії ще не означає, що було відмовлено усім. Можливо, пенсіонери - держслужбовці - депутати таки отримують субсидії...
Коля Пухов
15 мая 2021 г. 02:54
Щодо водопостачання, то плата за гарячу воду має нараховуватись по нормі, а не по будинковому лічильнику. А у графу "Перерахунок" не може вноситись сума із знаком "+". Бо ці перебільшення порушують Конституцію України, оскільки змінюють попередній стан нарахувань у бік погіршення. Це стосується ТОВ "Євро-Реконструкція" ( м.Київ, Дарницький район).
Коля Пухов
24 мая 2021 г. 22:18
А сьогодні, 24 травня, гарячу воду взагалі відключили.---------------------------------------------------Чи потрібно оплачувати компослугу, надання якої постачальник часто припиняє по своїй ініціативі і по незалежним від споживача причинам? Думаю, що ні.
Коля Пухов
24 мая 2021 г. 22:35
Причому, перерви у постачанні гарячої води можуть тривати декілька неділь і більше...
Коля Пухов
27 мая 2021 г. 22:05
Принцип оплати за гарячу воду має бути такий: якщо у поточному місяці гарячої води не було більше двох діб, то за увесь цей місяць плата за гарячу воду не нараховується взагалі - це для квартир без лічильників. Для квартир з лічильниками списується три кубометри з особи; тобто, якщо у квартирі проживає четверо осіб, то 12 кубометрів вони вже у тому місяці використовують бесплатно.----------------------Бо зараз взагалі немає ніякої компенсації споживачам, яким відключають воду по незалежним від них причинам, - чим завдають моральних і матеріальних збитків.
Коля Пухов
27 мая 2021 г. 22:33
Наприклад, лікар зобов"язався щоденно приходити до клієнта додому і робити йому процедури; а клієнт зобов"язався оплачувати ці процедури. Все йшло нормально , клієнт розраховувався відразу, без затримок. Потім у того лікаря щось не заладилось і він перестав приходити до клієнта, який і далі потребував щоденних процедур. То чи заплатить тепер клієнт тому лікарю хоч копійку?
Коля Пухов
24 июня 2021 г. 22:47
У травні 7 діб не було гарячої води; це "Євро-Реконструкція", Дарницький район. Але плату за гарячу воду нарахували у !,5 рази більшу за нормативну. Це тому що перерахунок (по причині відсутності гарячої води ) не відняли від основної суми, а навпаки, додали.-------------------------У якій ще країні можливий такий маразм: постачальник компослуги нараховує додаткову плату за те, що він цю компослугу надавав не повний місяць, а з перебоями.
Коля Пухов
03 августа 2021 г. 21:49
Середня за останній рік ціна за газ для квартир лише з газовими плитами становить 100-120 грн. на місяць. А за холодну і гарячу воду ( яка подається не стабільно, а з постійними перебоями ) треба щомісячно платити 2000-2500 гривень. Тобто, при відсутності квартирних лічильників води плата за газ у 20 разів (!) менша плати за воду. Або краще сказати, що щомісячна плата за воду у 20 разів (!) більша плати за газ. Не співвимірна висока ціна води.