А.Коболєв:"Висока ціна природного газу від газзбутів пов'язана з бажанням мати високу маржу"

Висока ціна природного газу від газзбутів пов'язана не з джерелом отримання газу, а з бажанням мати високу маржу, про це розповів глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв.
 
"Ціна є похідною не від того, який газ і де його беруть, а від іншої сторони бізнесу - наявності клієнтів. Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% всіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% з них, швидше за все, цієї зими нікуди не перейдуть, від слова "зовсім", і немає якогось органу, який би на цю ситуацію дивився дуже жорстко, що він буде робити? Він буде максимізувати маржу", - сказав Коболєв.
 
Коментуючи велику різницю в ціні газу між Нафтогазом і газзбутами, Коболєв зазначив, що ціна на газ залежить від кількості клієнтів. Також він вважає, що немає ніякого логічного зв'язку між маржею газзбутів і тим, у кого вони купують газ.
 
"Є приватна компанія, яка продає дешевше газ, ніж у нас. Є компанії, які продають за цінами, близькими до наших. Для Нафтогазу плюс 1 гривня, при нашій малій базі клієнтів, принесе дуже малий прибуток. Тому ми воюємо за кінцевого споживача", - розповів Коболєв.
 
Зараз ми сплачуємо окремо за газ як товар і окремо - за його прокачування розподільчими мережами до газових плит, колонок чи опалювальних котлів.
19 Листопада 2020 p. 09:45

Назад