Держава не може повністю розрахуватися за зеленим тарифом

ДП Гарантований покупець, який прийшов на зміну ДП Енергоринок, не зможе повністю розрахуватися з зеленими станціями в покладений термін.

За перші десять днів липня зі станціями розрахувалися за авансом, але платежі в цьому місяці значно нижче. А подальші розрахунки під питанням. Засоби навряд чи знайдуться. Керівництво ДП заявляє, що не зможе розраховуватися в повній мірі за електроенергію з відновлюваних джерел. Кінцевий термін розрахунку держпідприємства перед компаніями ВДЕ - 10 серпня.

Причина такої ситуації - Окружний суд Києва за позовом підконтрольного Ігорю Коломойському Нікопольського заводу феросплавів 27 червня призупинив дії кількох постанов НКРЕКП, які встановлювали тарифи для Укренерго на передачу електроенергії.

У скасованих судом тарифах було закладено в тому числі і механізм компенсації "зеленого" тарифу виробникам. І тому Укренерго не в змозі повністю розрахуватися з Гарантованим покупцем. Той, в свою чергу, не зможе розрахуватися з альтернативників. Йдеться як про великих комерційних станціях, які, є наприклад, в розпорядженні у Ріната Ахметова, так і про домашніх СЕС.

Заступник директора Укренерго з інвестицій Володимир Кудрицький минулої середи, 11 липня, підтвердив на конференції, що дефіцит коштів на оплату електричної енергії, згенерованої з поновлюваних джерел, що виник в результаті рішення суду, становить близько 6,2 млрд грн. За його словами, зараз діють старі тарифи, яким покриваються виключно операційні витрати компанії. Компенсацій для альтернативників в них немає.

Як виявилося, старе ДП Енергоринок теж заборгувало альтернативщикам (і не тільки їм) велику суму за кілька місяців до припинення своєї діяльності, тобто до першого липня. За даними ДП, обленерго не розрахувалися в повному обсязі за постачання електроенергії. І станом на дев'яте липня їх заборгованість становить 3,6 млрд грн, з яких 2,7 млрд грн - тільки за червень.

Українська асоціація відновлюваної енергетики звернулася до президента Володимиру Зеленському. "У Канаді Ви заявили, що в Україні одні з кращих умов в світі для інвестування в" зелену "енергетику. А також, що Ви маєте намір їх покращувати за рахунок спрощення бюрократичних процедур і посилення захисту НАШИХ інвестицій ", - йдеться в зверненні. Але за фактом інвестори, які вклали в поновлювану енергетику близько 2,5 млрд євро за останні 5 років, "ризикують опинитися перед загрозою банкрутства через зупинку виплат по" зеленому "тарифу".

 

23 Липня 2019 p. 17:33

Назад