До 2023 року держава дозволить побудувати вітрових станцій ще на 1 ГВт

Потужність вітрової електроенергії до 2023 року може збільшитися до 1 ГВт. Про це повідомила виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець в інтерв'ю Економічній правді.

Натомість з 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені лише за умови продажу на аукціонах. 

«По будівництву «сонця» (ред. – сонячних електростанцій) ми перевиконали всі можливі плани, у нас «сонця» настільки багато, що його нічим балансувати. Тому інвестори погодилися, що ми зупиняємо будівництво «сонця». Що стосується «вітру» (ред. – вітрових електростанцій), технологія будівництва вітряних станцій набагато важча, ніж «сонця». Там заздалегідь замовляються турбіни, які виготовляються не у нас в країні, й увесь процес займає значно більше часу», – пояснює Буславець.

Українська Асоціація Відновлюваної Енергетики, очолювана Ігорем Тинним, підтримала Меморандум «з великими застереженнями». На думку Ольги Буславець чимало компаній ще приєднаються до Меморандуму, адже судові процеси в міжнародному арбітражному суді – «недешеве задоволення».

«Насправді, вони (ред. – компанії) ще відкриті, вони ще думають. Мені здається, що вони чекатимуть голосування за законопроєкт, який був розроблений на підставі Меморандуму. Думаю, ще багато хто зможе приєднатися до нього, тому що судитися – недешеве задоволення. Краще мати зрозумілі правила гри», – переконана Буславець.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 10 червня, підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. Асоціація Відновлюваної Енергетики запропонувала ряд уточнень. На думку її членів, запропоновані зміни зроблять Меморандум менш дискримінаційним стосовно власників сонячних електростанцій.  

«Згідно з повідомленням, відмова Уряду від продовження строку дії PPA на 2 роки в обмін на зниження “зеленого” тарифу є незначною поступкою. Але ця поступка є надзвичайно важливою для беззбитковості проєктів та дотримання принципу добровільності», – переконані члени асоціації. 

 

07 Липня 2020 p. 13:45

Назад