Газ для населення не подорожчає до кінця опалювального сезону 2021-2022

 

До кінця квітня 2022 року ціна газу для населення буде 7,96 грн за 1 кубометр, а для постачальників (виробників) тепла і гарячої води - 7,42 грн. Про це сказав директор по інтегрованим комунікацій "Нафтогазу України" Максим Белявський в ефірі "Громадського радіо".

Будь завжди в курсі подій разом з телеграм-каналом Швидкий Фокус.

За його словами, ця ціна газу для виробників тепла не перевищує середньозважену вартість газу, яка закладена в їх тарифах. При цьому багато хто з них говорять про те, що їм доведеться збільшувати платіжки.

"Є питання до органів міського самоврядування (вони встановлюють тарифи на тепло. - Прим. Фокуса) - чому в минулому році тарифи не були знижені, коли газ виробники купували за 4,50 грн, а в платіжках враховували від 8 грн?", - сказав Белявський.

Якщо місцева влада впевнені, що потрібно збільшити платежі за опалення в поточному році, нехай покажуть всю структуру тарифу, вважає представник "Нафтогазу".

За його словами, в Україні є 18 млрд кубометрів газу, а на проходження опалювального сезону, з жовтня 2021 по березень 2022, потрібно приблизно 14,2 млрд.

Відомості про запаси газу офіційно публікує компанія "Укртрансгаз", яка входить в групу "Нафтогазу".

Протягом серпня підземні сховища (ПСГ) поповнені на 1 млрд куб. м. Станом на 1 вересня в них було в 18 млрд куб. м газу, що вище середнього значення минулих років, але на 30% менше рівня минулого року (тоді запас були рекордно великими, багато газу залишилося невикористаним). Планується мати до початку опалювального сезону не менше 19 млрд куб. м. Цього буде достатньо для стабільного проходження опалювального сезону 2021/2022.

Частина газу в ПСГ належить нерезидентам, які можуть його забрати взимку, щоб реекспортувати.

"Можу заспокоїти: за чотири місяці сезону закачування-2021 нерезиденти реекспортували тільки 0,06 млрд куб. М. Всі інші їх запаси або реалізовані на українському ринку, або в залишаються в ПСГ", - зазначив Сергій Перелому, в.о. генерального директора "Укртрансгазу".

 

22 Вересня 2021 p. 15:50

Назад