Гройсман вимагає від "Нафтогазу" анбандлінг до кінця року

Анбандлинг має бути реалізований за моделлю, прийнятою у 2016 році, заснованою на зобов'язанні України перед Європейською енергетичною спільнотою. 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає від Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" реалізувати необхідні рішення для завершення процесу розділення функцій компанії, зокрема виділення незалежного оператора газотранспортної системи України (анбандлинг) до кінця поточного року. Читайте також Європейські експерти допоможуть "Нафтогазу" створити українського оператора ГТС Про це повідомляє прес-служба уряду, посилаючись на слова прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. 

За інформацією прес-служби, Гройсман зазначив, що уряд України наполягає і вимагає від НАК "Нафтогаз України" прийняти та реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу державної компанії до кінця поточного року за моделлю, прийнятою ще в липні 2016 року і заснованою на зобов'язанні України перед Європейською енергетичною спільнотою. 

"В силу різних обставин можу констатувати, що робота НАК "Нафтогаз України" з цього питання (анбандлинг – УНІАН) не мала успіху. Багато було розмов і питань, але рішень, які були прийняті в рамках виконання завдань уряду, "Нафтогаз України" так і не схвалив", - цитує прес-служба Гройсмана. 

Прем'єр-міністр підкреслив, що сьогодні не існує жодних перешкод, насамперед юридичного характеру, які могли б затримувати анбандлінг "Нафтогазу України" за певною моделлю. 

У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України". 

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення чинного контракту з "Газпромом". На початку 2019 року "Нафтогаз" створив нову компанію - "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз", в рамках реалізації чергового етапу по відділенню оператора ГТС і залучення європейського партнера до її управління.

 

17 Травня 2019 p. 14:45

Назад