Кабмін дозволив виплачувати субсидію та пенсію на вже наявний банківський рахунок

На останньому засіданні Кабміну було прийнято постанову про внесення змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій та до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, про це повідомила пресслужба КМУ.
 
За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, мова йде про введення «єдиного звернення в питанні виплати пенсій».
 
«Раніше треба було йти до Пенсійного фонду, потім в банк для відкриття рахунку, потім чекати - була важка процедура. Тепер буде достатньо одного звернення, коли людина просто звертається до Пенсійного фонду. Далі за зверненням самого Фонду або органів соціального захисту буде відкритий відповідний рахунок в банку», - зазначив Шмигаль.
 
Згідно зі змінами заяву про виплату пенсії або грошової допомоги, або заяву про виплату пенсії / грошової допомоги з відкриттям рахунку подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду або органу соціального захисту населення за вказаною в заяві місці фактичного проживання.
 
Заява про виплату пенсії або грошової допомоги може прийматися органом Пенсійного фонду або соцзахисту через установи уповноваженого банку.
 
Органи Пенсійного фонду та соцзахисту формують перелік набувачів на підставі отриманих заяв і разом з необхідними для відкриття рахунку документами та відомостями передають уповноваженому банку в строки, визначені в договорі, але не пізніше, ніж через 5 днів з дня отримання документів.
 
Уповноважений банк не пізніше 20-го числа кожного місяця надає органам ПФ і соцзахисту перелік відкритих за зверненнями ПФ і соцзахисту рахунком одержувачів із зазначенням номерів таких рахунків та інформації про укладення договорів банківського рахунку з одержувачами пенсій, а в разі відмови у відкритті рахунку - інформацію про причини відмови.
 
До причин відмови віднесені, зокрема, недостовірні відомості, зазначені одержувачем, «неправдива інформація», «будь-які інші відомості, необхідні банку для відкриття рахунку» і ін., Тобто, по факту, процедура на практиці може виявитися не такою вже простою.
 
У змінах також передбачено механізм верифікації реальності одержувача пенсії.
 
Так, якщо пенсія або грошова допомога перераховується на картку, термін дії якої більше року і протягом року за такою платіжної картці не витрачалися кошти особисто пенсіонером або одержувачем допомоги, то згідно з постановою запускається механізм перевірки особистості одержувача:
13 Листопада 2020 p. 11:47

Назад