Киян почнуть штрафувати за модифікації фасадів

 

У Києві настає велика реформа. За «не такі" кондиціонери, балкони та антени хочуть карати штрафами, а комунальникам розписали, як часто вони повинні мити фасади, прибирати сніг і стригти газони. Варто визнати, що всі ці питання давно назріли для столиці, яка не славиться своєю чистотою, але не факт, що правила будуть виконувати

На громадське обговорення міськадміністрація винесла документ "Про правила благоустрою території міста Києва", який скоро буде представлений депутатам Київради. На 62 сторінках - по суті, біблія для комунальників.

Наприклад, в документі сказано, що кількість урн для сміття в парках ставиться з розрахунку одна на 800 кв. м, а на центральній алеї - через кожні 40 м. Після осінньо-зимового періоду і між ними необхідно мити проїжджу частину спеціальними засобами, а фасади будинків - раз в три місяці.

Обробляти взимку вулиці реагентами потрібно починати не пізніше ніж через півгодини після того, як піде сніг. А заради економії можна вранці і ввечері знижувати рівень освітлення вулиць. Але в самому центрі балансоутримувачі будинків просто зобов'язані забезпечити архітектурно-художнє підсвічування фасадів. На пішохідних переходах забороняється вимикати освітлення вночі, а над кожним будинком повинен бути світильник.

Багато сказано і про зелені насадження. Наприклад, косити траву зобов'язані, якщо висота покриву вище 10 см, а скошена трава повинна бути прибрана протягом трьох діб. Невиконання цих, а також ще десятків подібних правил, карається адмінпротоколом і штрафом, розмір якого ще, правда, належить встановити.

Але найцікавіше - це те, що стосується безпосередньо квартир киян. Правила благоустрою, затверджені ще в 2008 році, включали в себе пункт про кондиціонери, витяжках, супутникових антенах і так званих цар-балконах, коли їх вигляд повністю змінює фасад будівлі. Все це можна було робити лише при узгодженні з профільними службами київської влади, а у них було право видавати відповідні ордери. Втім, не секрет, що на такі порушення, як правило, закривають очі. І навіть кричущі надбудови і прибудови зносяться лише після величезного громадського резонансу.

Тепер в ці правила вносять зміни. "Департамент благоустрою розробив нові правила, які повинна затвердити сесія. Зокрема, мова про те, що кондиціонери, витяжки та балкони повинні відповідати паспортам фасадів будівель, а не бути хаотичними, як хто захотів", - говорить екс-керівник департаменту міського благоустрою КМДА Тарас Панча.

В. о. директора департаменту міського благоустрою Тимур Ткаченко підтвердив, що Правила благоустрою зараз знаходяться в процесі переоформлення. "Але документом не регулюються штрафи - їх регулює Адміністративний кодекс", - уточнив Ткаченко.

Кондиціонерами зайнялася і Верховна Рада, де зареєстрований законопроект від "Слуг народу", яким пропонується штрафувати власників кондиціонерів, встановлених неправильно, якщо конденсат капає на голову перехожим. Правда, в документі вже обговорений і штраф - від 1,7 тис. До 3,4 тис. Грн.

Однопартійці автора документа в Київраді - за те, щоб всерйоз зайнятися зовнішнім виглядом міста. "Ці питання, звичайно, потребують врегулювання. Крім запропонованих змін до Адмінкодексу, слід також розробити правила і норми з приводу встановлення кондиціонерів на фасадах будинків, щоб своєчасно попереджати випадки, що підпадають під адміністративне порушення. Повинен бути визначений механізм виявлення і фіксації порушень, порядок визначення провини конкретної людини, а також порядок і підстави для допуску інспекторів ДАБІ як в приватне житло, так і в офіси для фіксації порушень ", - говорить глава фракції" Слуга народу "в Київраді і секретар комісії з питань екологічної політики Євгена Кулеба.

Хочете бути впевнені, що ваша дитина, коли спить, не відчуває дискомфорту і повноцінно відпочиває? Вибрати та купити дитяче ліжко можно, скориставшись сайтом mebli-city.com.ua. Великий асортимент зручних і недорогих ліжечок.

 
27 Січня 2021 p. 15:55

Назад