Меморандум з МВФ: Україна має сформувати наглядові ради в ключових енергокомпаніях

Україна в рамках отриманого другого траншу Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by взяла на себе зобов'язання сформувати і забезпечити роботу наглядових рад ПрАТ "НЕК "Укренерго" до кінця грудня 2021 року, НАК "Нафтогаз України" – до кінця січня 2022 року і НАЕК "Енергоатом" – до кінця травня 2022 року на основі прозорого і конкурентного відбору.
 
Така норма закладена у меморандумі, повідомив "Інтерфакс-Україна".
 
"Ми гарантуємо, що держпідприємства діятимуть на відстані витягнутої руки від уряду, зберігаючи прогрес, досягнутий у зміцненні корпоративного управління, зокрема шляхом збереження більшості незалежних наглядових рад", – йдеться в тексті оновленого меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ за програмою stand-by.
 
Міністерство економіки України в жовтні цього року оголосило конкурс на посади чотирьох незалежних членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України".
 
Згідно з повідомленням на сайті міністерства, документи від кандидатів приймаються до 9:00 6 грудня 2021 року.
 
Кожен член наглядової ради повинен мати професійну компетенцію, мінімум в одній з цих сфер: бізнес-стратегія і розвиток; взаємодія з урядом і регуляторні питання; юридичний супровід; фінанси і аудит.
 
Наразі наглядова рада у "Нафтогазі України" відсутня, а частину його функцій виконує Кабінет міністрів у рамках зборів акціонерів, затверджуючи необхідні рішення.
 
Своєю чергою Міністерство економіки 24 вересня цього року завершило приймання заявок на конкурс на посади чотирьох незалежних членів Наглядової ради ПрАТ "НЕК "Укренерго".
 
Згідно з положенням про принципи формування наглядової ради НЕК "Укренерго", до складу його ради входять сім членів, четверо з яких мають відповідати критеріям незалежності.
 

Водночас держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" наразі перебуває у стадії підготовки до процесу акціонування підприємства. 

26 Листопада 2021 p. 09:18

Назад