Міненерго пропонує підвищити норми споживання газу для населення

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує Кабінету міністрів України в черговий раз змінити норми споживання газу для населення без лічильників. Проект відповідної постанови розміщений на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
 
У Міністерстві пропонують:
 
- норматив споживання газу для домогосподарств, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального гарячого водопостачання, пропонується закріпити на рівні 5,8 куб. м в місяць на одну людину (з квітня по вересень) і 8,8 куб. м на одну людину (з жовтня по березень).
 
- для домогосподарств з плитою і без центрального ГВП норматив може бути встановлений на рівні 8,3 куб. м на одну людину (з квітня по вересень) і 13,7 куб. м на одну людину (з жовтня по березень).
 
- норму для домогосподарств, які використовують газову плиту і водонагрівач, закріпити в розмірі 20 куб. м на одну людину (з квітня по вересень) і 25 куб. м на одну людину (з жовтня по березень).
 
На думку чиновників Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, що діє норми споживання газу є заниженими в два рази в порівнянні з фактичним обсягом споживання, що призводить до наступних негативних наслідків для операторів газорозподільних мереж, в слідстві чого громадяни України безоплатно споживають 383 млн куб. м газу в рік.
 
Також у Міністерстві вважають, що прийняття даної постанови Кабінету Міністрів України усуне дискримінацію між побутовими споживачами, які мають лічильники (9,83 млн абонентів) і побутовими споживачами, які їх не мають (3,3 млн абонентів).
 
Нагадаємо, що в травні цього року рішенням Окружного адміністративного суду Києва було відновлено дію втричі більшою норми споживання газу для населення без лічильників.
 
За рішенням суду, норматив споживання газу для домогосподарств, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального гарячого водопостачання дорівнює 9,8 куб. м / міс. на одну людину (замість 3,3 куб. м діяли останнім часом); для домогосподарств з плитою і без центрального ГВП - 18,3 куб. м (замість 5,4 куб. м), а з плитою та водонагрівачем - 23,6 куб. м (замість 10,5 куб. м).

З текстом проекту постанови можна ознайомитися тут

17 Липня 2018 p. 12:47

Назад