Міські комунальні господарства стали найбільшими забруднювачами Дніпра

Серед лідерів - житлово-комунальні господарства у великих містах

Дніпрозабруднення річокзабруднення водиЖКГпромислове забрудненнязабруднення водКиївсуспільство

Головне джерело питної води в Україні - річка Дніпро - найбільше потерпає від діяльності житлово-комунального господарства. Такі висновки оприлюднила завідувачка відділу гідрохімії Українського гідрометеорологічного інституту Наталя Осадча.

Страждає не лише сам Дніпро, але й річки суббасейну Середнього Дніпра та чотири водосховища Дніпровського каскаду: Київське, Канівське, Кременчуцьке та Кам’янське. 

54% речовин-забруднювачів потрапляє до суббасейну Середнього Дніпра з продуктами діяльності ЖКГ. На 46 % забруднєю поверхові води населення. Найменша частка припадає на промисловість - 1,4%. 

“Найбільша проблема - це збільшення кількості фітопланктону, яке провокує потрапляння у воду певних речовин. Синьо-зелені водорослі теж відмирають, опускаються на дно й починають розкладатися, використовуючи для цього кисень з води”, - зауважила Наталя Осадча. 

Серед міст-лідерів, які скидають у воду органічні забрудники, Київ, Полтава, Черкаси, Житомир,Суми, Кременчук, Біла Церква та Бровари.

Нагадаємо, що в Дніпрі плаває цілий острів зі сміття. А потрапляє шкідливий пластик туди із Кривого Рогу річками Інгулець і Саксагань. 

 

18 Вересня 2020 p. 17:35

Назад