«Нафтогаз»: Старі контракти з «Газпромом» не давали економіці зростати

У НАК відзначили, що ці контракти були найважливішим фактором, який впливав на економіку України протягом 11 років

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що минулі контракти з "Газпромом" позбавили Україну економічного зростання. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Facebook.

Так, мова йде про контракти на поставку і транзит російського газу, укладені в 2009 році між тодішньою главою Кабінету міністрів України Юлією Тимошенко і президентом Росії Володимиром Путіним. Вітренко наголосив, що остаточна сума контрактів перевищувала 250 мільярдів доларів - "чи не найбільша в історії людства".

"Вони (газові контракти 2009 року, - ред.) Були найважливішим фактором, який впливав на економіку України протягом 11 років. За підрахунками, якщо порівнювати з європейськими нормами, робота за цими контрактами, особливо за часів Януковича, коштувала Україні десятки мільярдів доларів і фактично позбавила сорокамільйонну націю стабільного економічного зростання ", - заявив виконавчий директор НАК.

Він додав, що арбітражне провадження, в якому "Нафтогаз" оскаржив умови контрактів, було найбільшим в історії за сумами вимог, а саме понад 100 мільярдів доларів.

"Економічне зростання останніх років був би неможливим без зміни відносин між" Нафтогазом "і" Газпромом "за цими контрактами і прямо пов'язаних з цими змінами реформ", - написав Вітренко.

 

20 Січня 2020 p. 18:25

Назад