«Нафтогазу» необхідно додатково $ 1 млрд для закачування газу в ПСГ до зими

Для підтримки тиску в газотранспортній системі України в разі припинення російського транзиту Україні необхідно закачати в підземні газосховища не менше 20 млрд кубометрів газу, що, в свою чергу, неможливо без залучення додаткових коштів на суму $ 1 млрд, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За словами Коболєва, проблему з фінансуванням "Нафтогазу" може вирішити Кабінет Міністрів України, який заборгував компанії 140 млрд грн.

"Ми розрахували, що для підтримки тиску [в газотранспортній системі] в разі повної зупинки транзиту нам необхідно не менше 20 млрд кубометрів [газу]. Зараз в сховища закачали вже більше 10 млрд кубів. Щодоби закачуємо ще приблизно 60 млн кубів. Таким темпом ми майже можемо досягти цієї мети. Тому темп потрібно збільшити. Для того, щоб його збільшити, "Нафтогазу" необхідно отримати додаткові кошти. Нам як мінімум потрібно знайти мільярд кредитних коштів. Без цього мільярда ми не зможемо повністю виконати план закачування ", заявив Коболєв.

За його словами, вирішити проблему з дефіцитом фінансів в компанії може Кабмін, який заборгував йому близько 140 млрд грн (близько $ 5,3 млрд).

"Це компенсація за виконання" Нафтогазом "спеціальних зобов'язань. Це величезні гроші, які" Нафтогаз "віддав або недоотримав. Якби хоча б частина цього боргу була закрита, це вирішило б питання закачування", - резюмував він.

Коболєв також зазначив, що менеджмент компанії робить все можливе, щоб зберегти транзит газу.

"Частиною цієї лінії є запланований план анбандлінга за моделлю ISO (Міжнародна організація по стандартизації. -" ГОРДОН "), який передбачає можливість збереження позову. Завдяки йому Росія знаходиться в умовах: новий контракт або великий штраф", - зазначив глава правління "Нафтогазу" .

Планується, що новим оператором газотранспортної системи України після анбандлінга стане ПАТ "Магістральні газопроводи України". Ця компанія була створена рішенням Кабміну 9 листопада 2016 року.

31 грудня 2019 року закінчується термін дії контракту на транзит російського газу через Україну.

У НАК "Нафтогаз" заявили, що мають намір запропонувати Росії транспортувати 60 млрд м³ газу щорічно протягом 10 років.

 

 

24 Травня 2019 p. 15:45

Назад