«Нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо»

Перше інтерв'ю Юлії Соколовської на посаді міністра соціальної політики України агентству "Інтерфакс-Україна". 

Найбільш хвилює громадян запитання: чи чекати наступного року суттєвого підвищення мінімальної заробітної плати?
 
Мінімальна зарплата - це політика Мінекономіки. На рівні уряду ми вже домовилися про передачу цих функцій, прийняли відповідні рішення. Загалом, я вважаю, що у нас мінімальна зарплата стала просто податковою базою, це мінімум, з якого сплачуються податки. Це теж комплексна проблема, не мінімалки як такої, а проблема економіки, податкової системи, бізнесу.
 
Все ж, наскільки сьогоднішній показник мінімалки відповідає часу? Профспілки говорять, що вона в цьому році мала б становити 7,7 тис. грн.
 
Я дуже вірю в цифри і аналітику, у мене має бути все підтверджено даними. Я розумію, коли ми говоримо про прожитковий мінімум, де є певна методологія, це можна обрахувати. А от щодо мінімальної зарплати, важко сказати, з чого була взята цифра 7,7 тис. грн.
 
В проекті державного бюджету на 2020 рік ви заклали ще більші дотації на Пенсійний фонд, ніж у попередньому році, з чим це пов’язано?
 
Якщо ви подивитеся закон "Про державний бюджет", це 172 млрд грн. Ця сума насправді складається з двох величин: це безпосередньо дефіцит – 26 млрд, а все решта – це надбавки до пенсій, різні види доплат до пенсій різним категоріям населення, тобто це не страхові, з точки зору нашої солідарної системи, виплати. Цю решту держава платить з бюджету, бо це не покривається ЄСВ і власними надходженнями Пенсійного фонду, тому що природа цих виплат інша.
 
У вас є прогнози, коли ця цифра може піти на зменшення?
 
Це математика. Як фінансується пенсія? Ми, як працюючі люди, платимо Єдиний соціальний внесок, і що більше людей працює, тим більше доходів не в тіні, тим більше наповнюється Пенсійний фонд. Чим більше власних надходжень – тим менший дефіцит. Тому все буде залежати від нашої економічної ситуації. Економічне зростання створюється, в тому числі, коли працює бізнес, коли хороший інвестиційний клімат, коли створюються робочі місця, коли виплачуються високі білі зарплати, це автоматично збільшує ЄСВ. Якщо подивитися на нинішні показники ЄСВ, то вони насправді збільшилися, тобто є динаміка, що надходження зростають більше, ніж передбачено планово. Це також питання макропрогнозу. Якщо розраховуємо на пожвавлення ринку, то очевидно, це буде прямо впливати на ЄСВ в тій конструкції, яка є зараз.
 
Чи готова Україна до накопичувальної пенсійної системи?
 
Насправді, щоб була накопичувальна система, спочатку потрібно створити дизайн: хто платить, скільки відсотків, зробити актуарні розрахунки, чи це буде вигідно людині. Плюс накопичення – це довгі гроші, тобто збереження. Зазвичай, це працює так, що кошти інвестуються, а значить, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що був прийнятий законопроект про "спліт" – в ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це вірогідно перші кроки, про які можна сказати, що якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якийсь період часу зможемо запровадити і накопичувальну систему. Треба детально дивитися. Є країни, які давно запровадили накопичувальну систему і у них є досвід: що спрацювало, а що ні. І нам теж потрібно це розуміти.
 
Я скажу таку річ – нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати – це один із виходів. Але було б добре, якби люди були свідомі і думали про старість завчасно.
 
Тобто, наскільки я зрозумів, в близькій перспективі накопичувальна система в Україні вводитися не буде, наприклад, наступного року?
 
У короткостроковій перспективі навряд чи. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі, дослідження щодо накопичувальної системи показують, що очікування людей щодо цієї системи - завеликі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів.
 
І взагалі, я вважаю, що з нашою пенсійною системою - хоч це накопичувальна, хоч солідарна - насправді людина не розуміє, скільки вона отримає пенсії, сплачуючи ЄСВ. Це також проблема, і я б хотіла наступними місяцями цим зайнятися, просто пояснити людям, як працює наша солідарна система.
27 Вересня 2019 p. 15:50

Назад