Нові ДБН: при укладанні асфальту мають застосовуватись спеціальні перевантажувачі

З 1 вересня цього року вступили в дію нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування доріг загального користування. Вони ввели нову обов’язкову вимогу — на міжнародних автомобільних дорогах І-ї категорії використовувати спеціальні перевантажувачі при укладанні асфальтобетонного покриття. 
 
Такі перевантажувачі забезпечують додаткове перемішування асфальтобетонної суміші перед укладанням. Це дозволяє вирівнювати її температуру та склад, підвищувати щільність та рівність покриття, а отже, і якість.
 
Вибоїни та тріщини на дорогах здебільшого можуть з’являтися якраз через неправильне та нерівномірне укладання асфальтобетону. Тому ця технологія є дуже потрібною та актуальною. 
 
Згідно зі змінами до ДБН, при влаштуванні дорожнього покриття із асфальтобетонних сумішей на міжнародних автомобільних дорогах І категорії потрібно обов’язково застосувати перевантажувач. Доцільність застосування перевантажувача на інших автомобільних дорогах визначається техніко-економічним обґрунтуванням. Перевантажувач має забезпечувати відсутність механічного контакту асфальтоукладача з автосамоскидом та примусове перемішування суміші перед подачею в асфальтоукладач.
 

 

19 Вересня 2019 p. 11:13

Назад