О.Кошарна: «Ринок електроенергії не почне роботу в визначений законом час»

Закон про НКРЕКП, як і Закон про ринок електроенергії, стали результатом політичного компромісу між фракціями у ВР. І той і інший мають «родові травми». З самого початку було ясно, що в існуючому вигляді НКРЕКП не є органом, визначеним Конституцією України, і у мене були сумніви в процесі підготовки законопроекту про НКРЕКП: чи можна побудувати правильну незалежну структуру на неправильно закладеному фундаменті?
 
На це та інші запитання відповідає Ольга Кошарна, директор з питань інформації та зв'язків з громадськістю асоціації «Український ядерний форум» виданню «Енергореформи».
 
Перші 100 днів роботи оновленого складу НКРЕКП мене переконали, що декларовані народними депутатами, під час обговорення законопроекту, незалежність і незаангажованість Комісії, були не більше, ніж блакитні мрії. Слабкі надії на «незалежність» були і в мене, оскільки відібрані Конкурсною комісією персоналії, безумовно, професіонали, і я сподівалася на те, що репутаційний фактор для них буде вирішальним при прийнятті рішень, особливо коли перед очима резонансний «досвід» одіозного екс-колеги Дмитра Вовка. На жаль, "не так сталося, як гадалося».
 
Перший «дзвінок» трапився 12 липня 2018 р, коли член НКРЕКП Дмитро Коваленко під час Комітетських слухань Комітету ВР з ПЕК, присвячених проблемам і перспективам ядерної енергетики, під час свого виступу став демонструвати маніпулятивні слайди, виготовлені ще за Д. Вовці, що доводять, що атомникам не треба підвищувати заробітну плату. По ліву руку від нього сидів директор департаменту регулювання відносин у сфері енергетики Антон Гудаченко, екс-радник Дмитра Вовка, його друг, який отримав посаду в апараті НКРЕКП в проміжку між відставкою Д. Вовка і призначенням нових членів Комісії. Було очевидно, що Д. Коваленко не самостійний і ведений згаданим іншому Вовка, оскільки всі аргументи від Д. Коваленко точно повторювали аргументи Д. Вовка під час виступу останнього на одному з круглих столів, організованих Комітетом ВР з ПЕК.
 
Другий «дзвінок», а вірніше, вже «сполох», пролунав в інтерв'ю глави НКРЕКП О. Кривенко агентству «Інтерфакс-Україна» від 10 вересня. Виникли обґрунтовані сумніви в рівні компетенції глави Комісії, і не залишилося ілюзій щодо заангажованості її одним із суб'єктів ринку. Чого вартий тільки її фраза: «Я сподіваюся, что нізькі тарифи" Енергоатома "стімулюватімуть всі інші генеруючі підприємства до зниженя тарифів, а не навпаки. Звісно, ​​если Ми не регулюватімемо ціни, "Енергоатом" свій тариф підвіщіть. Бо Їм всегда мало. Але, сподіваюсь, смороду обмежаться Розумна рамками - такими, Які будут прийнятною для всіх учасников». Мабуть, для реалізації такої «геніальної» ідеї глави НКРЕКП і був знятий з порядку денного засідання НКРЕКП 14 серпня проект постанови про перегляд тарифу НАЕК «Енергоатом» з 54 коп за 1 кВт-год до 62 коп. Не можна ж скривдити теплову генерацію, адже обіцяючи не збільшувати ціну на оптовому ринку електроенергії, неможливо підвищити тариф для держкомпаній, які не віднявши дещицю у відомого олігарха. Правду кажуть в народі, мовчи - за розумного зійдеш.
 
Мені здається, помилкою нових членів НКРЕКП було обрання головою Комісії людини, який пропрацював досить довго в апараті, і має в зв'язку з цією обставиною, безумовно, професійну деформацію як елемента системи, що багато років перемелювала і вибивала навички самостійного мислення. Крім того, це інтерв'ю завдало значної, на мій погляд, збиток репутації і іншим членам Комісії.
 
Що я особисто очікувала від оновленого складу НКРЕКП відразу після призначення? Безумовно, перш за все, перегляд формули «Роттердам+», яка має величезний резонанс в суспільстві, і не тільки серед експертів галузі. Не відмова від неї, а саме перегляд, з урахуванням якості переважної маси вітчизняного енергетичного вугілля та видаленням транспортної складової. Цього не сталося. Не запропонувала Комісія і механізмів позбавлення від перехресного субсидування на ринку електроенергії, а закон наказує зробити це до початку роботи нового ринку.

Попереду у НКРЕКП дуже напружений період щодо розроблення та затвердження величезного масиву документів в зв'язку з наближенням годиною «Ч» для початку роботи нової моделі ринку електроенергії. Але я впевнена, що ринок не почне роботу в визначений законом час. Я з песимізмом дивлюсь на майбутнє цієї «оновленої» Комісії та, відповідно, ринку електроенергії в нашій країні з таким регулятором, який ігнорує свою місію: балансувати інтереси споживача, держави і бізнесу, а не грати на боці одного із суб'єктів ринку на шкоду і споживачам, і державі. 

19 Вересня 2018 p. 11:22

Назад