Поштова площа може бути під загрозою провалу

 

Громада та експерти наполягають на терміновому обстеженні  стану грунтів поруч із станцією метро “Поштова площа”, тимчасовому закритті самої площі для відвідування та проведення протиаварійних робіт. Влада Києва майже п’ять років знає про можливість аварії з 2019 року та робить вигляд, що якось пронесе. І тут влада не помилилась – пронесе. Насичення водою восьмиметрового котловану під Поштовою веде до тяжких і катастрофічних наслідків: провалу самої площі, аварійної ситуації на станції метро “Поштова площа”, зсуву грунтів, що може спровокувати другу – після більшовиків – руйнацію Церкви Різдва Христового, де відспівували Тараса Шевченка та Павла Чубинського. Чи убезпечить усіх нас від можливої катастрофи втручання з боку Верховної Ради – скоро побачимо.

На другому засіданні тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради з “питань дослідження ефективності функціонування органів публічної влади міста Києва як столиці України у період дії правового режиму воєнного стану” голова цієї комісії Віталій Безгін (фракція “Слуга народу”, містобудівний комітет) заявив, що найближчим часом народні депутати, які входять до її складу, навідаються під Поштову площу, де ще з 2017 року зупинено будівництво «об’єкту багатофункціонального призначення» (торговельного центру), щоб пересвідчитись на власні очі, чи там створена аварійна ситуація, яка може нести загрозу площі та станції метро та, відповідно, життю та здоров’ю багатьох людей.

Сьогодні Поштова площа, мабуть, найнебезпечніший недобуд в столиці України. На початку будівництва її накрили залізобетонною плитою перекриття, яка сьогодні і слугує громадським простором – площею. Прямо під нею знаходиться котлован глибиною вісім метрів, а сама плита тримається на тимчасових палях, заглиблених в землю всього на 2-5 метрів та не розрахованих на багаторічне використання. З 2019 року в підземному котловані не працює дренаж дощових та грунтових вод, що, за висновками експертів, вже призвело до численних негативних наслідків техногенного характеру і може спричинити виникнення аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками як на самій площі, так і на станції метро.

Втім міська влада вперто робить вигляд, що не в курсі аварійності Поштової. На першому засіданні ТСК з питань Києва в.о. керівника КП «Київський метрополітен» Віктор Вигівський на питання, чи знає він про загрозливу ситуацію в безпосередній близькості від станції метро, тільки розвів руками. А мер Києва Віталій Кличко запевнив, що розуміє важливість Поштової, але в проблемі нібито винне не місто, а Міністерство культури та інформаційної політики.

На другому засіданні ТСК з питань Києва обговорення цієї проблеми швидко переросло в скандал, в ході якого представники КМДА та Київради намагалися перевести стрілки та відповідальність на Верховну Раду, Мінкульт, громадськість, експертів, суди, прокуратуру, ковід та війну:

 

 

03 Травня 2024 p. 16:50

Назад