Тариф на електроенергію для населення потрібно зрівняти з промисловим

Тарифи на електроенергію для населення потрібно вирівнювати з тарифами для промисловості, в перспективі це може забезпечити зниження ціни на струм. Про це заявив експерт "Українського інституту майбутнього" Андріан Прокоп в ефірі каналу "Хвиля".

Експерт зазначив що через покладання державою на "Енергоатом" і "Укргідроенерго" спецобоязательства з продажу дешевої електроенергії населенню програють всі, в тому числі і населення, оскільки великі генеруючі компанії фактично виключені з ринку.

"Програють усі, крім населення, платіжку отримують нижче, але по факту, отримують високу ціну продукції, ці всі макроефекту, так як імпорт і заміна національного виробництва - це і тиск на національну валюту, на платіжний баланс і всі інші. Тут однією рукою намагаємося зробити добре, а інший даємо такого ляпаса всім ", - сказав Прокіп.

Він зазначив, що тарифи на електроенергію для населення потрібно піднімати, як мінімум, до рівня тарифів на струм для промислових споживачів. А незахищеним верствам населення надавати субсидії.

"Фактично за всіма правилами ціни для населення і промисловості повинні бути однаковими. А взагалі навіть ще вище, тому що промисловість - це переважно оптовий покупець. Той, хто купує більше, завжди отримує якусь знижку. А населення з особливим графіком, тобто з піками, має платити за всіма правилами високу ціну. А ті вже, хто не може собі дозволити заплатити таку ціну, їм потрібно компенсувати якимись монетизованими субсидіями ", - пояснив Прокоп.

Він навів приклад ринку електроенергії Словаччини, схожого за структурою з ринком України, де тарифи для населення і промисловості однакові, і у них ціна на електроенергію нижче, ніж в Україні.

"Ситуація в Словаччині, що у них теж більше 50% енергії - це атомки. 30% - це вугілля. І інша - восзобновляемая. Але паритет цін для населення і промисловості інший. І виходить так, що вони з дуже схожою структурою виробництва електроенергії дуже часто мають більш низьку ціну. А ми за рахунок того, що ми дешеву генерацію виключили з ринку, не пускаємо її, повинні відповідно вищою ціною ", - сказав Прокіп.

Нагадаємо, раніше голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Валерій Тарасюк заявив, що в середньостроковій і довгостроковій перспективі немає альтернативи вирівнювання цін на електроенергію для населення і підприємців, і ціни на струм для населення неминуче виростуть

 

12 Листопада 2019 p. 15:38

Назад