«У нас тариф на електрику для населення є найменшим у порівнянні з європейськими країнами»

- Про цю суттєву і найглибшу кризу за останні 20 років. Хочу вас спитати, що саме спричинило цю кризу і якими можуть бути наслідки ситуації, яка склалася?
 
Дійсно, на сьогодні ми перебуваємо в кризовій ситуації. Після призначення я прийняла галузь з багатомільярдними боргами по всьому ланцюжку ринку. І я хочу сказати, що це відбулось внаслідок адміністративних втручань у ринкові умови. Звичайно, в останні місяці у нас відбувається зниження електроспоживання: була тепла зима, ми переживаємо сьогодні карантинні заходи, знижено виробництво промисловістю. Тому виникла необхідність фізично збалансувати енергетичну систему, щоб вона могла працювати стабільно.
 
- Щодо запровадженого нового балансу. Зараз багато обговорюється рішення про скорочення генерації атомних електростанцій, напередодні навіть депутати звернулись щодо цього до прем’єр-міністра. Ключове питання тут: навіщо скорочуємо вироблення ніби дешевої електрики АЕС, а не трошки більш дорожчої зеленої і теплової генерації.
 
По-перше, зменшення навантаження на атомних енергоблоках – це вимушений, тимчасовий захід для того, щоб збалансувати роботу енергосистеми на період карантину. Як я вже сказала, у нас відбулось дуже суттєве зниження загального споживання. Споживання скоротилось на 10%. Зменшення виробництва атомною генерацією було запропоновано самим оператором атомних станцій, компанією «Енергоатом», його підтримав і системний оператор «Укренерго», як єдиний можливий варіант для підтримки надійності роботи енергосистеми. Це забезпечить фізичний, енергетичний баланс для того, щоб уся генерація, яка потрібна для балансування, могла бути в роботі. 
 
У нашій країні ми маємо атомну генерацію, яка не може балансувати енергосистему. Вона постійно працює однаково, у базовому навантаженні. Найбільш привабливий і оптимальний спосіб для балансування – це гідроелектростанції. Однак, ви знаєте, у нас була безсніжна зима, і ми переживаємо один із найбільш  маловодних років за останні 120 років спостережень.
 
Тому потрібно було залучати теплову генерацію, балансуючу, для того, щоб система працювала стабільно і відповідала тому обсягу споживання, який є.
 
- Ви зробили заяву, що населенню тарифи підвищувати не будуть протягом цього року в Уряді. Це відповідає дійсності?
 
Так. Я одразу хочу сказати, що тарифи для населення з 2017 року залишаються незмінними. І вони є найменшими у нас у порівнянні з європейськими країнами, а також з нашими сусідами: Білоруссю і Російською Федерацією. 
 
Ще я б хотіла додати, що лунають питання: чому обмежується саме атомна генерація, а не відновлювані джерела енергії? Потрібно зазначити, що відповідно до сьогоднішнього законодавства, яке, звичайно, приймалось не Міністерством – це рівень Парламенту, ми зобов’язані платити за "зелену" енергію навіть тоді, коли вона не була фізично вироблена у зв’язку з введеними обмеженнями. Тому ми повинні розуміти: якщо ми не зменшуємо виробництво атомної енергії – ми повинні платити і за атомну генерацію, яка через падіння споживання наразі надлишкова, і одночасно за обмеження виробництва відновлюваних джерел енергії. І я думаю, що для нашого споживача це – неприпустима ситуація.
 
- Пані Ольго, ви зробили заяву, що будете рішуче боротися з цією проблемою, яка виникла у «зелених». А яким чином цю проблему можна вирішити, якщо є контракти, інвестиції, люди якось все це планували, а з іншого боку – це є навантаження на бюджет України також?
 
Дійсно проблема є, тому що за діючим «зеленим» тарифом наша національна економіка не спроможна сплачувати за цю енергію, і технічно ми надалі не можемо інтегрувати її в енергосистему. Розв'язання цієї проблеми дуже затягнулось. Останні вісім місяців, поки цей процес затягувався в медіації, в перемовини, ситуація з відновлюваними джерелами ще більше погіршилась: були введені нові потужності, які енергосистема не в змозі прийняти.
 
Вирішення цієї проблеми не можливе без згоди інвесторів і наших міжнародних партнерів. Тому ми вже підготували проект рамкового меморандуму з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел щодо добровільного перегляду діючої моделі «зеленого» тарифу. Він буде найближчим часом розглянутий на нараді під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля разом з інвесторами. І ми налаштовані на швидке і результативне завершення цього діалогу.
 
Це необхідно для того, щоб без арбітражів врегулювати  ключові проблеми у сфері відновлюваної енергетики і зберегти при цьому імідж інвестиційно привабливої країни.
 
- Не можу не спитати наостанок про цю історію з майнінгом криптовалют. Бо однією з популярніших новин останніх днів стало повідомлення про те, що Мінекоенерго розробляє проекти майнінгу криптовалют на атомних електростанціях. Роз’ясніть, будь ласка, про що йдеться і чому ця інформація так поширилася?
 
По-перше, я рада, що ця тема викликала такий ажіотаж у ЗМІ, хоча не обійшлось і без маніпуляцій. По-друге, якщо говорити конкретно про Запорізьку атомну станцію, – вона будувалась у потужному промисловому центрі для забезпечення великих, енергоємних підприємств. Ви пам’ятаєте, був такий Запорізький алюмінієвий комбінат. Так склалось, що ряд підприємств в цьому регіоні з тієї чи іншої причини були зупинені. До того ж на півдні країни останні роки була введена в експлуатацію велика кількість сонячних батарей та вітроелектростанцій. У результаті ми маємо профіцит потужності в цьому регіоні. Тому як один з перспективних варіантів, як ефективно використовувати цю потужність, розглядається можливість створення поруч з атомною станцією дата-центрів.
 

Це надасть можливість гарантованого додаткового збуту електроенергії, яка виробляється на атомній станції. Це – світовий тренд, тому, я думаю, що Україна теж повинна враховувати світові тенденції. 

11 Травня 2020 p. 11:00

Назад