У США побоюються, що вторгнення Росії в Україну може вдарити по поставках газу

США ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами про постачання скрапленого газу в Європу. У США побоюються, що вторгнення Росії в Україну може вдарити по поставках, про це повідомляє Financial Times.
 
Гостра потреба у пошуку альтернатив виникла після того, як переговори з держсекретаря США Ентоні Блінкена з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим показали мінімальний прогрес.
 
У виданні зазначають, що існує потенціал довгострокових гарантій поставок газу з Катару, оскільки країн планує значно збільшити виробництво палива протягом декількох років. При цьому в короткостроковій перспективі це буде залежати від готовності інших країн-клієнтів перенаправити поставки та наявності нерозподіленого газу.
 
Катар вже почав переговори про можливі поставки з Євросоюзом і Великобританією.
 
Нагадаємо, середньодобовий транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України з початку року становить 52,4 млн куб. м, що є мінімальним за останні чотири роки.
 

"Газпром" не став бронювати на лютий додаткову транзитну потужність через Україну, попри те, що мав таку можливість. До речі, за 16 діб січня 2019-го середньодобовий обсяг транзиту становив понад 250 млн куб. м газу, у "ковідному" 2020-му - 83,4 млн куб. м, 2021-го - 124,6 млн куб. м, 2022-го - загалом 52,4 млн куб. м газу. 

24 Січня 2022 p. 09:39

Назад