Україна на завершальному етапі інтеграції з європейською енергосистемою

 

Україна завершує синхронізацію своєї енергосистеми з енергосистемою Європейського Союзу. Які кроки слід зробити для повного відокремлення від російської та білоруської мереж, і які проблеми можуть виникнути?

2022 рік стане останнім, коли Україна номінально залежатиме від поставок електроенергії з Російської Федерації та Білорусі. Через рік Об'єднану енергетичну систему України офіційно від'єднають від цих країн та приєднають до Єдиної енергосистеми Європи (ENTSO-E).

Після цього перетікання електроенергії між Україною з одного боку та Білоруссю і РФ з іншого стануть неможливі. Україна повністю інтегрується з європейським ринком, з усіма його перевагами та недоліками.

Українські виробники зможуть експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж всередині країни, але й імпорт може виявитися дорожчим за внутрішні ціни.

Утім, на шляху до цього Україні ще потрібно пройти тест на самостійність.

У найближчий рік українську енергетичну систему двічі переводитимуть в ізольований режим роботи, при якому перевірятиметься її здатність справлятися з навантаженнями в періоди високого споживання. Станеться це в найхолодніші дні зими та найбільш спекотні дні літа.

Від того, як працюватиме система, залежить не лише синхронізація з ENTSO-E, а й те, чи не залишаться українці без електроенергії в найхолодніші дні року.

 

 

22 Вересня 2021 p. 16:45

Назад