Україна створить реєстр виробників біометану для експорту в Європу

 

Україна виходить на фінішну пряму щодо ухвалення постанови про створення реєстру біометану.

Про це заявив Голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Безус.

Затвердження урядом Порядку функціонування реєстру біометану та механізму надання гарантій походження біометану є одним з ключових кроків на шляху до повноцінного розвитку виробництва цього виду палива в Україні, а також його експорту до Європи.

Відповідно до закону та після прийняття відповідної постанови, Держенергоефективності буде вести Реєстр біометану та видавати гарантії і сертифікати походження біометану.

 Оператор ГТС України зазначає, що активно підтримує та заохочує розвиток відновлюваних газів в Україні, та у перспективі готовий надавати послуги  із транспортування біометану, зокрема і до Європи. Наша компанія може долучатися до проєктів, які сприятимуть реалізації потенціалу цього виду палива. Україна може експортувати біометан до ЄС через існуючі газопроводи, для цього не потрібні інвестиції в оновлення чи створення додаткової інфраструктури.

«Найкращим подарунком від Європи Україні буде визнання нашого потенціалу виробництва біометану та активна участь у відповідних проєктах. Вже найближчим часом Україна зможе мати безперешкодний доступ до ринків в Європі: взаємний «обмін» та спільна реалізація амбітних планів по декарбонізації є гарантією того, що в майбутньому енергетичну безпеку ЄС та України неможливо буде похитнути», - зазначила Ольга Белькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями. 

 

 

06 Липня 2022 p. 16:35

Назад