В ЄК вважають, що «Північний потік-2» не обійде законодавство ЄС

Російський газопровід «Північний потік – 2» не отримає винятків від Євросоюзу. Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє ERR.

«Минулого року було оновлено газову директиву ЄС та встановлено рівні правила для всіх газових підключень з третіх країн. Мова йде не тільки про «Північний потік», а й про і інші трубопроводи, незалежно від їх походження. Але коли вони заходять на територію Європейського Союзу, вони повинні дотримуватися певних правил. Ми контролюємо це у співпраці з місцевим агентством, тоді, у Німеччині – з федеральним мережевим агентством», – повідомила Сімсон.

Вона наголосила, що газова мережа повинна бути відкритою, з прозорою тарифною політикою, а газопровід має пройти процедуру анбандлінгу та відділитися від виробника.

«Запуск «Північного потоку – 2» неможливий без дотримання цих правил», – підкреслила єврокомісар.

Сімсон також сказала, що ЄС довго працював та багато інвестував у те, щоб не залежати від одного постачальника чи одного транзитного коридору.

Також єврокомісар відзначила важливість укладення нового транзитного договору між країною та РФ.

Компанія Nord Stream 2 AG звернулася до німецького регулятора з проханням зробити для її газопроводу «Північний потік – 2» виняток з умов газової доктрини ЄС.

Натомість за чинними правилами ЄС, від загальних європейських вимог може бути звільнено лише ті об’єкти, побудова яких завершилася до 23 травня 2019 року.

 

17 Січня 2020 p. 13:47

Назад