Виробники ВДЕ та «Енергоатом» можуть отримати по 5,1 млрд грн

 

Прем`єр Денис Шмигаль в інтерв`ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що попереднє рішення по розподілу 10.25 млрд грн кредитів під держгарантії, отриманих НЕК "Укренерго" від трьох держбанків для погашення її заборгованості перед "Гарантованим покупцем", передбачає рівний поділ коштів між "Енергоатомом" і ВДЕ-генерацією.

"Попереднє рішення: розподілити кошти від "Укренерго" порівну між "Енергоатомом" і виробниками зеленої електроенергії", - сказав глава Кабміну.

Він уточнив, що при такому підході сторони в результаті отримають, приблизно, по 5.1 млрд грн.

Шмигаль назвав таке рішення збалансованим і компромісним, але зазначив, що воно ще буде відпрацьовуватися.

"Ми ще маємо час, кілька днів, щоб остаточно визначитися", - сказав глава уряду.

Він підкреслив, що уряд усвідомлює всю важливість підтримки атомної генерації як бази енергетичної безпеки держави і ВДЕ-генерації, де Україна має міжнародні зобов`язання, підписані, в тому числі, з виробниками зеленої електроенергії, ЄБРР, Світовим банком.

"Енергоатом - це енергетична безпека держави, і необхідно віддавати певний пріоритет. Зелена генерація - це також пріоритет, це інвестиційний клімат і довіра інвесторів", - заявив Шмигаль. 

Пояснюючи підтримку рішення про рівний розподіл коштів, прем`єр зазначив, що борг попередніх періодів перед "Енергоатомом", пов`язаний з виконанням компанією спецобов`язків (ПСО) для населення і з необхідністю підтримки тарифу в 1,68 грн/кВт-год становить близько 7 млрд грн, з яких в І кварталі цього року необхідно, щонайменше, 5 млрд грн.

"Мінімально необхідний компанії обсяг коштів на перший квартал поточного року, з урахуванням ремонтних кампаній і виконанням зобов`язань щодо забезпечення електроенергією населення, становить близько 5 млрд грн", - сказав глава уряду.

Він додав, що для подальших розрахунків з ВДЕ-генерацією уряд буде оперативно працювати над випуском "зелених" облігацій (бондів), що передбачено домовленостями з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і закладено в бюджеті на 2021 рік.

"Ми оперативно будемо це робити, і забезпечувати розрахунки із зеленою генерацій за рахунок зелених бондів", - повідомив Шмигаль.

На його думку, представники зеленої енергетики і банки повинні зрозуміти такі дії уряду в нинішній ситуації.

Необхідні міжнародні вантажоперевезення з України? Дізнатися докладніше і замовити послугу, можна скориставшись сайтом https://www.sat.ua. Підписуйтесь та отримайте змогу дiзнаватись першими про найкращi пропозиції вiд компанії.

16 Січня 2021 p. 12:40

Назад