В.Музиченко:"Доцільно надати право місцевим органам визначати розміри виплат на проїзд пільговиків"

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко коментуючи питання щодо монетизації пільгового проїзду громадян, сказав, що вважає доцільним надати право органам місцевого самоврядування визначати порядок та розміри виплат на проїзд громадян пільгових категорій.
 
Законами України встановлено для окремих категорій громадян право на пільги з оплати проїзду, зокрема, для ветеранів війни, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю та інших - близько 2,4 млн осіб.
 
Відповідно Бюджетного кодексу України видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги належать до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.
 
Проте, на сьогодні існує проблема щодо забезпечення прав осіб на вказані пільги, оскільки органи місцевого самоврядування виділяють кошти на їх надання в недостатньому обсязі або взагалі не виділяють.
 
Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко прокоментував проблему:
 
«Ця ситуація складалася роками та вона виглядає сьогодні достатньо цікаво.
 
По-перше, в Україні є 8 законів, які регламентують право на пільговий проїзд для 2,4 млн осіб, але ці особи живуть в різних територіальних одиницях України та мають абсолютно різний доступ до транспортної інфраструктури.
 
Тобто, якщо ми говоримо про пільговика, який проживає в містах Київ, Харків, він має доступ, як мінімум, до 4-х видів міського транспорту, приміського, міжміського тощо.
 
А з іншої сторони, якщо особа проживає в сільській місцевості і там приміський транспорт працює в режимі 1, 2 чи 3 рази на тиждень, то в такої людини, в принципі, є обмежені можливості доступу до інфраструктури.
 
Для того, щоб розв'язувати це питання, а враховуючи що сьогодні з децентралізацією ці видатки перекладено на місцеві бюджети, з’явилася ідея стосовно надання права цим органам, тобто органам місцевого самоврядування, самостійно визначати форму, розміри та періодичність виплат, в залежності від спроможності місцевого бюджету.
 
Форма монетизації може бути різною. Це можуть бути готівкові виплати, зараховані кошти на картку, це можуть бути зараховані поїздки на картку. Враховуючи те, що в окремих населених пунктах у нас розвиваються електронні системи сплати проїзду, це питання орган місцевого самоврядування має вирішувати самостійно.
 
Ми передбачаємо те, що законодавча перспектива у разі підтримання може набрати чинності з 2022 року. Але тут потрібно провести підготовчу роботу з самими органами місцевого самоврядування, для того, щоб визначитися із цим порядком».
09 Квітня 2021 p. 12:29

Назад