"Вплив війни на довкілля: вже зараз сума збитків від російської агресії сягає 204 млрд гривень"

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів про вплив війни на довкілля, післявоєнне відновлення та необхідні реформи.
 
«Із початком повномасштабного вторгнення рф, порядок денний Міністерства довелося кардинально змінити, а екологічну політику формувати в нових воєнних реаліях», - про це розповів в інтерв'ю Руслан Стрілець.
 
Фіксація злочинів росіян проти українського довкілля.
 
Міндовкілля разом з Держекоінспекцією 24/7 документує злочини росіян проти української природи. Від початку війни вже зафіксували понад 2,000 таких фактів. Готуємо позови у міжнародні суди.
 
Команда розробила 10 нових методик для обрахунку шкоди, завданої довкіллю. Уже зараз сума збитків від російської агресії сягає 204 млрд гривень.
 
Ці напрацювання мають глобальне значення. росія – головний екотерорист сьогодення.
 
Продовження реформ попри війну.
 
Увесь цей час Міністерство не припиняло адвокатувати ключові євроінтеграційні довкіллєві реформи. Наголошувало на важливості їх якнайшвидшого розгляду в Парламенті. Чимало з них Рада схвалила. Зокрема, довгоочікуваний рамковий Закон “Про управління відходами”, який не змінювався з 1998 року. Ми вже маємо дорожню карту для його реалізації та якісного проведення реформи. Наша мета - зробити поводження з відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля.
 
Внесено зміни до законодавчих актів щодо збереження лісів. Зокрема, узаконено самосійні ліси на сільськогосподарських землях. Прийнято Закон про вдосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. У першому читанні схвалено проект Закону “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”.
 
Уряд схвалив напрацьовані Міністерством документи. Зокрема затвердив:
 
•єдині вимоги до охорони та захисту лісів;
 
•план заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки;
 
•спеціальні такси для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду тощо.
 
За нашої ініціативи Указом президента 32 га земель включать до складу нацпарку “Синьогора”. А відоме всім Межигір’я стане пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.
 
Співпраця з Євросоюзом.
 
Нещодавно Україна долучилася до програми LIFE, яка допоможе фінансувати довкіллєві проекти ще до вступу в Євросоюз.
 
Ми підписали Меморандуми про взаєморозуміння та співробітництво з Міністерством клімату та навколишнього середовища Польщі, Міністерством охорони навколишнього середовища Чеської Республіки, імплементаційну угоду до Паризької угоди між Урядом України та Швейцарською Конфедерацією.
 
Цифровізація.
 
Міндовкілля продовжує рухатися в напрямку автоматизації адміністративних процесів, впровадження нових ІТ-рішень з урахуванням потреб часу.
 
Тому ми розробили та запустили вебресурс та мобільний додаток “ЕкоЗагроза”. В ньому кожен може перевірити показники стану довкілля у будь-якій точці на мапі України, а також повідомити про факти знищення природи.
 
Ми спростили та цифровізували процедуру оформлення висновку на транскордонне перевезення відходів Жовтого переліку. Створили електронний сервіс отримання ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Відновили доступ до реєстру ОВД.
25 Липня 2022 p. 09:03

Назад