ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Буде дефіцит палива і енергії - доведеться розраховувати виключно на власні сили» - Геннадій Рябцев

«Буде дефіцит палива і енергії - доведеться розраховувати виключно на власні сили» - Геннадій Рябцев

Чи очікувати Україні «проміжної» ціни на російський газ, яким може бути рішення Стокгольмського арбітражу та чи перезимує країна без додаткових поставок газу? - своїми думками поділився замдиректора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев

Наближається дата чергових «газових» переговорів (26 вересня) між Україною, Росією і ЄС. Єврокомісія пропонує «Газпрому» і «Нафтогазу» підписати на них проміжний контракт на постачання «блакитного» палива до винесення рішення Стокгольмським арбітражним судом. Ціна на газ - теж «проміжна». Чи буде такий «проміжний» компроміс? Яке рішення може винести арбітраж? Чи переживе Україна цю зиму без додаткових поставок газу? На ці питання «Обозревателю» відповів заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

- Як ви дивитесь на таку пропозицію?

- Якщо без попередніх умов і якщо за ринковою ціною - тоді позитивно.

- Яка ціна сьогодні влаштує український уряд?

- Ціна імпортного паритету. Ця ціна - комерційна таємниця компаній, які купують газ у Словаччині та Польщі.

- Наскільки це поширена практика - висновок проміжних контрактів до рішення суду?

-Мені не відомі інші такі випадки.

- Якщо такий проміжний контракт буде укладено між «Газпромом» і «Нафтогазом», як бути з домовленостями про реверсні поставки газу з Європи?

- Зараз не існує реверсних поставок. Існує декларація про наміри, яка підтверджує можливість декількох європейських операторів при наявності вільного ресурсу поставляти на український ринок. Підкреслюю - це не реверс, оскільки поставки йдуть не по основній трубі, а за інтерконнекторами, які з'єднують магістральні труби та які не підпадають під дію угод між «Газпромом» і європейськими операторами.

Це вільний об'єм, який існує наразі на спотовому ринку. До квітня наступного року цей обсяг становить 3 мільярди кубометрів. Крапка. Більше ніяких реверсів немає. Більше ніяких контрактів немає.

- Тобто у разі укладення контракту ми не будемо потребувати цих 3 мільярди кубометрів?

- Хто вам таке сказав? А навіщо купувати у «Газпрому» більший обсяг, ніж нам потрібно?

- Який обсяг нам сьогодні потрібно?

- Прем'єр-міністр говорив про те, що нам не вистачає 5 мільярдів кубометрів. Я цілком згоден.

- Яким може бути рішення Стокгольмського арбітражу і коли?

- Я думаю, що рішення буде прийняте не раніше, ніж через рік. Яким воно буде? Я думаю, не на користь України. Оскільки дуже складно очікувати позитивного рішення для сторони, яка хронічно не платить за контрактом за вже спожите паливо. Якщо б Україна заплатила борг за вже спожитий газ - той, який був спожитий у минулому році, зокрема, в серпні і грудні, - а також той, який був спожитий за три місяці нинішнього року, за ціною 268,5 доларів за кубометр, тоді можна було б говорити про позитивное рішення суду.

Щодо боргів після 1 квітня - тут у України проглядаються дуже хороші перспективи, оскільки там явне викручування рук, завищення цін, неврахування ринкової кон'юнктури.

- Скільки часу в запасі у «Нафтогазу» для оплати цього боргу з тим, щоб вплинути на рішення Стокгольма?

- Як з'являться гроші, варто було б і заплатити. Його взагалі слід було заплатити ще в квітні місяці. Але у нас чомусь хтось вирішив, що грошей немає.

- Насправді гроші були?

- Справа в тому, що такі борги сплачуються за рахунок позикових коштів, які потім реструктуризуются і, врешті-решт, списуються через бюджет. НАК «Нафтогаз» - повністю державна компанія, так що можна було б якимось чином це питання вирішити.

- Припустимо, що у нас не підписаний проміжний контракт, у нас 3 мільярди газу, який ми отримуємо з Європи і свій власний. Ми переживемо цей опалювальний сезон?

- Так. Нам не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу, але сезон ми переживаємо.

- На кому будуть економити?

- На нас з вами.

- Ми можемо очікувати холодних батарей у квартирах?

- Само собою. І не тільки холодних батарей, але й відсутності гарячої води, відсутність газу в невеликих дачних селищах, селах - там, де є паралельне постачання теплом. Віялові відключення електроенергії промислових об'єктів та юридичних осіб. Але я не скажу, що нас чекають проблеми гірші, ніж, наприклад, у середині 1990-х.

У цьому плані мене більше турбує Донецька і Луганська області. Там можуть виникнути дуже великі проблеми. Там не тільки зруйнована інфраструктура, там зруйновані і будинки. Розмістити людей ніде. Правда, ніби як Росія збирається поставляти туди газ за ціною 150 доларів за тисячу кубометрів. Тим не менш, в районах, постраждалих від військових дій, виникнуть великі проблеми в цей опалювальний сезон.

А ми це переживемо. Ніякого енергетичного колапсу, ніякого замерзання не буде. Буде дефіцит палива і енергії, тому доведеться розраховувати виключно на власні сили. Тому, якщо є можливість утеплитися, якщо є можливість застосувати якісь альтернативні пристосування для генерації електричної і теплової енергії, якщо економити, то це все матиме набагато більший ефект, ніж допомога уряду.

 
Коментарі (0)