ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоГроші з державного і місцевих бюджетів підуть на сміття

Гроші з державного і місцевих бюджетів підуть на сміття

Уряд, схвильований тенденцією збільшення обсягів сміття в Україні, затвердив профільну програму щодо його скорочення до 2020 року. За сім років Кабмін має намір витратити «на сміття» з державного і місцевих бюджетів 4,66 млрд грн.

Кабінет Міністрів до 2020 року планує виділити з державного і місцевих бюджетів 4,66 млрд грн на скорочення обсягів сміття в Україні. Про це йдеться в проекті закону «Про затвердження загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 рр.», який був схвалений вчора урядом, - повідомляє «Комерсант-Україна».

У Міністерстві екології та природних ресурсів від коментарів відмовилися, але в пояснювальній записці до документа необхідність його розробки пояснена екстремальною тенденцією зростання обсягів відходів. У розрахунку на одну особу за рік в Україні утворюється в середньому 9 тонн побутового сміття, при середньому для Європи показнику в 5,5-6 тонн.

Фінансування програми має скласти 4,66 млрд грн, у тому числі 3 млрд грн з місцевих бюджетів. За кілька місяців до закінчення поточного бюджетного року Мінприроди розраховує на фінансування з казни на суму 300,7 млн грн, з місцевих бюджетів - 465 млн грн. Враховуючи, що цей закон повинен прийняти парламент, виконання програми розпочнеться не раніше наступного року, та й то лише якщо необхідні кошти закладуть у бюджет.

У 2013-2015 роках ставка буде зроблена на ліквідацію найбільш екологічно небезпечних об'єктів зберігання токсичних відходів, скорочення обсягів сміття. Буде реконструйовано 16 з 18 ветеринарно-санітарних заводів, щоб не допустити загострення епізоотичної ситуації. Плануються роботи із знешкодження ртутновмісних відходів на підприємстві «Радикал» (держбюджет витратить 60 млн грн), створення мобільних і стаціонарних установок з переробки та знищення хімічних засобів захисту рослин (17,8 млн грн), медичних відходів (35 млн грн). Непридатних пестицидів на початок 2012 року було 14 тис. тонн, медичних відходів утворюється 350 тис. тонн в рік.

Другий етап - 2016-2020 роки - передбачає створення сучасної інфраструктури збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторсировини. У цей період буде побудовано 2 комплексу по утилізації зношених шин, 5 заводів для знищення непридатних до використання транспортних засобів, 4 сміттєпереробних комплексу (3 з них - уже у 2014 році), 31 сортувальна лінія. Будуть закуплені 640 сміттєвозів і 35 тис. контейнерів для роздільного збору побутових відходів. Тільки на будівництво заводів необхідно 625 млн грн. Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами зараз приймає заявки інвесторів на участь у проекті «Чисте місто», в рамках якого в 10 містах планується за приватні гроші побудувати 10 сміттєпереробних заводів вартістю 320 млн євро.

 
Коментарі (0)