ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїМАГАТЕ має забезпечити захист українських АЕС

МАГАТЕ має забезпечити захист українських АЕС

Європейський союз попросив Міжнародне агентство з атомної енергії захистити українські атомні станції.

 

Європейський союз попросив Міжнародне агентство з атомної енергії захистити українські атомні станції.

ЄС також закликав у разі надзвичайної ситуації мобілізувати міжнародну допомогу. Про це повідомляє Reuters.

Росіяни захопили українську Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі, а також об'єкти з відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами в Чорнобилі.

"Я прошу МАГАТЕ зробити все можливе, щоб забезпечити ядерну безпеку ядерних об'єктів України в нинішніх умовах війни", – написала єврокомісар з питань енергетичної політики Кадрі Сімсон у листі до директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

"РФ повинна припинити насильницькі дії проти України і в першу чергу повернути всі українські ядерні об'єкти під повний оперативний і регуляторний контроль України", - йдеться в листі.

Українська влада заявила, що російські війська захопили контроль над Запорізькою АЕС 4 березня після того, як підпалили сусідній навчальний комплекс. З тих пір російські війська взяли під своє командування персонал, який керує об'єктом, і обмежили зв'язок із зовнішнім світом - події, з приводу яких МАГАТЕ висловило "надзвичайну стурбованість".

Сімсон закликала МАГАТЕ мобілізувати міжнародне співтовариство, "щоб бути готовим надати Україні допомогу у разі надзвичайної ситуації".

Український виробник електроенергії ДТЕК у неділю закликав країни Заходу, НАТО та ООН запровадити заборонені для польотів зони над українськими атомними електростанціями.

ЄС готується терміново підключити європейську енергосистему до української електромережі, що дозволить Україні отримувати аварійне електропостачання від Європи, якщо військові атаки призведуть до відключення електроенергії.

 

 

 
Коментарі (0)