ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаНа 1 травня борг українців за комуналку - 63 млрд гривень

На 1 травня борг українців за комуналку - 63 млрд гривень

З початку року сума боргу майже не змінилася, у зв’язку з чим Мінрегіон готує законопроєкт, який має врегулювати проблему заборгованості
З початку року сума боргу майже не змінилася, у зв’язку з чим Мінрегіон готує законопроєкт, який має врегулювати проблему заборгованості, про це розповіла заступник міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська, повідомляє пресслужба Міністерства.
 
"З них за газ - 25,5 млрд, електропостачання - 5,9 млрд, за послуги з опалення помешкань - 20 млрд, постачання холодної води - 5 млрд, утримання будинків та прибудинкових територій - 4,9 млрд, вивезення побутових відходів - млрд грн", - сказала вона.
 
Заступник міністра вважає, що вирішити проблему заборгованості має зареєстрований 9 червня 2020 року законопроєкт № 3613 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг". Документ пропонує обов’язкову реструктуризацію боргів за житлово-комунальні послуги для населення, які накопичаться на 1 жовтня 2020 року на термін до п’яти років. З початку 2020 року загальна сума боргів за послуги ЖКГ майже не змінилася.
 
Щодо категорій споживачів, заступник міністра зазначила, що допомогу від держави на сплату за ЖКП нині отримують майже 34% українських домогосподарств.
 

"З них 1,8 мільйона - пільгу та 3,2 мільйона - субсидію. У бюджеті на 2020 рік на ці виплати передбачено 39 мільярдів гривень. І вони покривають необхідні витрати їх отримувачів на сплату за комунальні послуги. Є, звісно, певні обмежувальні заходи. Це коли, наприклад, людина понад три місяці накопичує борги з власної волі, і вони перевищують 340 гривень. Тоді виплату пільги або субсидії можуть призупинити. І все-таки 91—97% з цих людей не мають боргів за комуналку", - зауважила вона. 

 
Коментарі (0)