ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаНаціональний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці

Національний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці

За словами глави НБУ, інфляція сповільниться наприкінці 2021 року до однознакових рівнів та поступово повернеться до цілі 5% річних у 2022 році.
Національний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці. Про це під час брифінгу розповів голова НБУ Кирило Шевченко.
 
За словами глави НБУ, інфляція сповільниться наприкінці 2021 року до однознакових рівнів та поступово повернеться до цілі 5% річних у 2022 році.
 
“Цьому сприятимуть кілька чинників. По перше, вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, по друге, корекція світових цін на сировинні товари, по третє посилення монетарної політики Національного банку”, — заявив Шевченко.
 
Раніше Держстатистики повідомило, що споживчі ціни у серпні цього року в Україні зросли на 10,2% у річному вимірі (проти серпня минулого року), не змінившись у порівнянні з показником місяцем раніше.
 
Споживчі ціни в серпні 2021 року у порівнянні з липнем цього року знизилися на 0,2%, з початку року зросли на 6,2%.
 
Базова інфляція в серпні 2021 року у порівнянні з липнем цього року не змінилася, з початку року – 4,2%.
 
На споживчому ринку в серпні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої знизилися на 0,7% (у річному вимірі подорожчання на 10,2%). Найбільше (на 18,3% та 5,0%) за місяць подешевшали овочі та фрукти. На 1,0–0,2% у серпні, як вказано, знизилися ціни на соняшникову олію, макаронні вироби, рис, сири.
 
Водночас на 18,0% у серпні подорожчали яйця, на 3,6–0,3% зросли ціни на цукор, м’ясо та м’ясопродукти, молоко, сметану, хліб, масло, кисломолочну продукцію, рибу та продукти з риби.
 
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби за місяць підвищилися на 0,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,0%.
 
Одяг і взуття подешевшали у серпні на 3,0%, у т.ч. взуття – на 3,7%, одяг – на 2,5%.
 

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,6% у серпні відбулося в основному шляхом підвищення цін на утримання та ремонт житла на 2,3%, природний газ – на 2,1%, каналізацію – на 0,9%, водопостачання – на 0,7%, вказали у Держстаті. Водночас у річному вимірі ціни на комуналку сповільнили зростання до 29% з 35,5% місяцем раніше. 

 
Коментарі (0)