ГоловнаПодіїНБУ ввів у обіг банкноту 20 гривень нового зразка

НБУ ввів у обіг банкноту 20 гривень нового зразка

Національний банк України ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту
Національний банк України 25 вересня 2018 року ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту, повідомляє прес-служба НБУ.
 
Банкнота нового зразка є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.
 
Вона перебуватиме у обігу одночасно з банкнотами 20 гривень зразка 2003 року. Громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.
 
Першу партію оновлених 20-гривневих банкнот у кількості понад 5 млн штук розподілено між підрозділами Національного банку України в регіонах для подальшого розподілу між банками, які в свою чергу забезпечать українців новими банкнотами.
 
Загалом у цьому році буде надруковано близько 60 млн банкнот номіналом 20 гривень, які мають забезпечити потреби економіки в цьому  номіналі та поступову заміну зношених банкнот номіналом 20 гривень.
 
Cтаном на 1 вересня 2018 року у готівковому обігу України перебувало близько 125 млн банкнот номіналом 20 гривень на суму майже 2,5 млрд гривень (близько 4,4% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).
 
Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень.
 

Наприклад, минулого року Національний банк вилучив з обігу зношених та значно зношених банкнот загальною кількістю 749 млн штук на суму 48 млрд гривень, у тому числі  банкнот номіналом 20 гривень – 72 млн штук на суму майже 1,5 млрд гривень. Це майже 10% від загальної кількості вилучених з обігу зношених та значно зношених банкнот. 

 
Коментарі (0)