ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїОфісам в Києві загрожують штрафами за порушення карантину

Офісам в Києві загрожують штрафами за порушення карантину

У столиці хочуть перевіряти, як компанії дотримуються маскового режиму і ведуть облік захворюваності співробітників

 

У столиці хочуть перевіряти, як компанії дотримуються маскового режиму і ведуть облік захворюваності співробітників.

Якщо у вашого бізнесу є офіс в Києві, зовсім скоро туди можуть нагрянути з перевіркою - дізнатися, чи дотримується штат карантинних обмежень. Такі наміри днями озвучили в управлінні Госпотребслужби столиці.

Як заявив глава київського відомства Олег Рубан, при виявленні порушень на місце викликатимуть поліцію, а недобросовісних роботодавців - штрафувати мінімум на 34 тисячі грн. Delo.ua з'ясували, що саме збираються перевіряти контролюючі органи, чи законні такі перевірки і як вести себе бізнесу, якщо їх відвідали співробітники служби.

У зв'язку з посиленням карантину в Києві місцева влада порадили керівникам установ і підприємств відправити співробітників на удаленку або по можливості надати їм відпустку. Однак за спостереженнями Госпотребслужби, близько 85% колективів залишилися працювати в повному складі, при цьому в більшості офісів заходи безпеки не дотримуються.

Перевіряти бізнес відправили близько двадцяти мобільних бригад, до складу яких входять співробітники Госпотребслужби, Муніципальної варти і Національної поліції - як повідомили в Госпотребслужбе, їх створення обумовлено рішенням Штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій КМДА. За словами Рубана, контроль підприємств проходить щодня.

При цьому, у відомстві розповіли, що місця для перевірки вибирає не сама служба - їх визначають районні державні адміністрації в Києві.

Ще в минулому році в МОЗ розробили правила роботи в офісах під час епідемії. Роботодавців зобов'язували забезпечити офіси рідким милом, паперовими рушниками і антисептиками.

Біля входу радили нанести маркування про дистанції в півтора метра, а біля головних дверей - організувати місце для дезінфекції рук.

При цьому в приміщенні належить здійснювати вологе прибирання і провітрювати кожні пару годин. Співробітники ж і гості повинні міряти температуру на початку робочого дня, носити маски, обробляти руки антисептиком і дотримуватися безпечної дистанції.

Власне, дотримання саме цих заходів і перевіряють працівники Госпотребслужби - чи дотримуються дистанції співробітники, чи дотримуються в офісі масковий режим, дезінфікують чи приміщення, чи достатньо антисептиків і чи ведеться облік захворюваності персоналу. При цьому у відомстві допускають, що при перевірці можуть показово надіти маски або поставити антисептики, але впевнені, що дані журналу з урахуванням захворюваності привести в порядок прямо перед перевіркою неможливо. Порушників зазначених заходів штрафують, але по відношенню до недобросовісних ресторанам або кафе можуть зажадати в суді закриття закладів.

Взагалі планові та позапланові перевірки Госпотребслужби під час дії карантину заборонені, проте в цьому випадку працює виняток: відомство цілком може контролювати, як компанії дотримуються заходи протиепідемічної безпеки. У Службі стверджують, що це обумовлено "дорученнями прем'єр-міністра, протокольними дорученнями Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і постановами головного державного санітарного лікаря".

Цікаво, що майже рік це право залишалося неоднозначним. Ще в березні минулого року Верховна Рада затвердила два закони, чиї положення суперечили один одному - один (№530) накладав мораторій на всі перевірки бізнесу, а інший (№533) все-таки дозволяв їх на ринках, в сфері контролю за цінами, які регулює держава, а також ті, які стосуються санітарного та епідемічного благополуччя населення. У спірних моментах частіше керувалися останньої нормою, оскільки другий закон вступив в силу пізніше. У грудні правову колізію остаточно дозволили, прийнявши для цього відповідний закон.

 

 

 
Коментарі (0)