ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГУкраїну переведуть на утеплення житла по-новому

Україну переведуть на утеплення житла по-новому

Мінрегіон оголосив про перехід України на нові стандарти енергоефективності. Так, заплановано залучити мільярдні інвестиції. Однак, для цього необхідно створити спеціальний фонд.

Україна з наступного року перейде на новий рівень енергоефективності. Проте для початку необхідно створити спеціальний Фонд енергоефективності. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час публічного звіту щодо виконання Програми діяльності уряду.

За словами посадовця, у 2016-му Міністерство й надалі реформуватиме вітчизняну енергоефективність за новими стандартами.

Між тим, чиновник заявив, що  Міністерство вже напрацювало чіткий план реформування енергоефективності, який як уряд, так і закордонні інвестори підтримують. Однак, на проведення енергоефективних заходів з Держбюджету буде виділено 794 млн грн, в той час, як інвестиції в реалізацію проекту планують залучити в розмірі 2,4 млрд грн.

«Мало просто замінити вікна чи утеплити дах. Треба підходити до питання енергоефективності комплексно. І ми продовжимо впроваджувати глобальні заходи, аби досягти максимального ефекту по всій країні», - наголосив пан Зубко.

Однак, все ж найголовнішим, як сказав Міністр, є створення Фонду енергоефективності, концепція якого і передбачає залучення державних коштів та інвестицій.

«Такі фонди працюють в успішних європейських країнах. Ми пропонуємо створити його в Україні за литовською моделлю. Вона дає можливість не тільки компенсувати частину енергоефективних кредитів, а й максимально ефективно використовувати кошти», - повідомив він.

Читайте також: Енергоефективність будівель: український провал і зарубіжний досвід

Зауважується, що до розробки фінансової концепції долучилась Німеччина.

Нагадаємо, реалізація енергоефективних заходів в населених пунктах України потребує інвестиційних коштів. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.

«Без залучення інвестицій в енергоефективну сферу, буде важко виконувати ті нагальні завдання, які стоять сьогодні перед Україною – скорочення споживання природного газу, впровадження енергоефективних технологій, виконання міжнародних директив пов’язаних із зменшенням викидів СО2, а отже екологічним оздоровленням країни», - зазначив він.

За його словами, лише залучення інвестицій дасть змогу реалізувати плани дій сталого енергетичного розвитку.

 
Коментарі (0)