Головний експерт житлово-комунального господарства України

Київрада дозволила знести історичну пам'ятку заради побудови найвищого хмарочоса(1420)

20 Травня 2021 p. 15:40

Земельна комісія Київради проголосувала за знесення історичної будівлі роботи відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, А. Шварценберга і С. Рикачева по вулиці Грушевського, 4Б

 

Земельна комісія Київради проголосувала за знесення історичної будівлі роботи відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, А. Шварценберга і С. Рикачева по вулиці Грушевського, 4Б. Про це повідомляє екс-депутат Київради Олена Терещенко на своїй сторінці в Facebook.

Також депутат повідомила, що на місці знесеного історичного особняка планується побудувати багатоповерховий будинок і доклала в пості фотографії майбутнього проекту. Планована споруда повинна стати найвищою в Києві.

"Забудовник і так званий" інвестор "(ТОВ" Грааль "), який з 2009 року безкарно довів пам'ятку до аварійного стану і в судовому порядку виніс пам'ятник з державного реєстру, щоб перебудувати її в багатоповерхівку, оскільки винесення з реєстру через Мінкульт ми кілька разів блокували! До речі ряд так званих інститутів "охорони пам'яток" на замовлення забудовника намагалася довести, що будівля не має цінності і необхідно віддати його ТОВ "Грааль". Унікальний пам'ятник недавно (16 січня 2019р) палили!

І ось, сьогодні депутати земельної комісії Київради вирішили зробити подарунок Табачнику у вигляді унікальної пам'ятки в центрі Києва !!! Тепер на її місці повинна вирости найвищий в Києві хмарочос! ", - заявила Терещенко.

Також Олена Терещенко розповіла про те, що ТОВ "Грааль" не мало ніякого права власності на цю будівлю.

"ТОВ" Грааль "ніколи не отримував права власності на зазначену пам'ятник по вул. Грушевського, 4Б, Київська міська рада тільки коли надала без правових підстав ТОВ" Грааль "дозвіл на знесення будинку ... Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно свідчить про тому, що ТОВ "Грааль" ніколи не мало і не має ніяких прав власності на пам'ятку ", - повідомляє Терещенко.

Екс-депутат нагадала також і про історичної цінності будівлі на вулиці Грушевського, 4Б.

"Будинок має дуже велику цінність, як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського біля вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася, має унікальний внутрішній дворик. Завдяки системі сходи будинок є своєрідною сполучною ланкою між вулицями Грушевського та Хрещатиком і горою, на якій стоїть колишній Інститут шляхетних дівчат . Також цей будинок є прикладом багатоетапної дореволюційної забудови Києва: проект належить відомому київському архітектору В. Ніколаєву. Але в формуванні сучасного обсягу будівлі брали участь і інші київські архітектори - А. Шварценберг і С. Рикачева ", - повідомила Терещенко.