ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ Черкащанам не радять порівнювати тарифи

Черкащанам не радять порівнювати тарифи

Порівнювати середній тариф по квартплаті між іншими обласними центрами є некоректним.

Порівнювати середній тариф по квартплаті між іншими обласними центрами є некоректним. Адже кожне місто має свої властивості. Про це заявив директор департаменту житлово-комунального комплексу МВК Олександр Риджаніч.  

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Черкаської міськради. 

Навіть кількість послуг, які надають комунальні підприємства, значно відрізняється. Приміром, у Черкасах в квартплату входить 17 послуг ЖКГ (одна з яких на вибір), а у Полтаві, де тариф утричі менший, надають лише 8 обов’язкових послуг. Крім того, деякі міста об’єднують послуги. Таким чином зменшують їхню кількість.  

«Кількість послуг завжди впливала на якість. Наведу приклад. У тарифах на квартплату в Черкасах є такий вид, як утримання дитячих майданчиків. Думаю, ніхто не заперечуватиме, що останнім часом покращилася ситуація із дитячими майданчиками у місті», - говорить Олександр Риджаніч. 

За його словами, за останні кілька років у Черкасах було встановлено за кошти міського бюджету понад 60 дитячих майданчиків, решту ж комунальники відновили, обрізали небезпечні елементи, при потребі пофарбували, встановили біля них лавки та парканчики. 

Крім того, рік тому була введена нова послуга. Це – утримання та встановлення номерних знаків на будинках. Нині покажчики встановили на центральних вулицях Черкас. Комунальники планують до кінця року обновити номерні знаки і назви вулиць на 90% будинках. 

Однією із причин розбалансованості тарифів по Україні є ухвалення рішень в різні періоди. Приміром, такі міста як Полтава, Одеса, вводили тарифи ще у 2008 році. Переважна більшість міст затверджували тарифи на квартплату у 2010-2011 роках. Деякі міста ухвалювали рішення по тарифах вже цього року. 

«Проте це політичне питання. Щойно міські влади почали приймати такі рішення, з’явилися заяви урядовців, і одразу через прокуратуру і суди ці рішення були скасовані. Виходить, що рішення про тарифи завжди носили політичну складову», — розповів Олександр Риджаніч. 

Із 27 міст України у 17 тарифи на квартплату не покривають 100% витрати. Таким чином, комунальне господарство цих міст повільно руйнується, адже комунальники не мають змоги вкладати значні суми коштів у поточний ремонт будинків. Це призводить до того, що зупиняються ліфти, протікають покрівлі, руйнуються будинки. 

«Торік лише за кошти квартплати черкаські СУБи вклали у поточний ремонт будинків понад 20,5 млн грн.», — розповів Олександр Риджаніч.

Він зазначив, що у деяких містах послуга з поточного ремонту надається частково. Приміром, у Миколаєві в поточному ремонті передбачений лише ремонт покрівель. У Черкасах же по ремонтах надається повний спектр послуг: це і ремонт під’їздів, і відновлення міжпанельних швів, і заміна покрівель, ремонт козирків. Як приклад, торік комунальники відремонтували близько 400 під’їздів. Також черкаські комунальники передбачають у тарифі й асфальтування дворових територій.  

У Сумах, Одесі, Івано-Франківську та Миколаєві послуга з вивезення сміття виведена окрема. Люди оплачують цю послугу окремо. Так само і в Черкасах. 

Окрім того, в деяких містах виведені окремо послуги з ліфтового господарства. Люди оплачують поїздки в ліфті окремо. Наприклад, в Херсоні це робиться завдяки електронній картці. Крім того, в Херсоні не найкраща ситуація з ремонтом ліфтів. До 100 пійомників щодня простоюють. У Черкасах же на день через ремонти стоїть 2-3 ліфти.

«Якщо зупинено більше 3 ліфтів, то це  вважається вже надзвичайною ситуацією», — говорить Олександр Риджаніч. 

У Сумах послуга з обслуговування ліфтів та диспетчеризації також виведені з квартплати. Загалом в структурі квартплати ці послуги займають 10-12%. В Ужгороді жителі багатоповерхівок також користуються картковими системами. Вартість поїздки – 22 копійки. У Житомирі вартість одного підйому – 25 коп. 

Олександр Риджаніч переконаний, що для того, щоб мати якісну житлово-комунальну послугу, вона має відповідати економічним реаліям. 

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)