ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаБорг перед виробниками ВДЕ становить 11,3 млрд грн

Борг перед виробниками ВДЕ становить 11,3 млрд грн

Заборгованість НЕК Укренерго перед ДП Гарантований покупець за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел за 2021 рік становить 11,3 млрд грн

 

Заборгованість НЕК Укренерго перед ДП Гарантований покупець за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел за 2021 рік становить 11,3 млрд грн. Про це повідомляється на сайті ГарПоку.

У ВДЕ-генерації у 2021 році було куплено 11,4 млн МВт·год. 57% - ресурс, вироблений з енергії сонця, 33% - ресурс вітроелектростанцій, 8% - біоенергетичних станцій та 2% - гідроенергетики.

З 1 січня 2021 року за «зелену» електроенергію було сплачено 70 млрд грн. З них 46 млрд грн — за електроенергію 2021 року, решта — за електроенергію 2020 року.

Нагадаємо, що 3 листопада НЕК Укренерго провело дебютний випуск п’ятирічних «зелених» єврооблігацій на суму $825 млн за ставкою 6,875% під гарантії України, щоб погасити борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Після цього Укренерго перерахувало Гарантованому покупцю 19,3 млрд грн для погашення боргів перед «зеленими», проте їм було надіслано 16,3 млрд грн. 3,04 млрд грн було повернуто на рахунки держкомпанії «для аналізу платіжних доручень та підтвердження правомірності нарахованих сум платежів по кожному виробнику „зеленої“ енергії», заявили в ГарПоку. В ДТЕК олігарха Ріната Ахметова заявили, що компанія коштів не отримала та збирається судитися.

На рахунках Укренерго залишилося понад 2 млрд грн коштів від розміщення зелених євробондів. Очікується, що вони будуть перераховані ГарПоку пізніше.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)