ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЧернігівщина порахувала енергоефективні мільйони

Чернігівщина порахувала енергоефективні мільйони

У Чернігівській області є всі можливості розвивати енергоефективність в рамках програми, розрахованої на 2009-2015 роки

У Чернігівській області є всі можливості розвивати енергоефективність в рамках програми, розрахованої на 2009-2015 роки.

Про це 26 квітня заявив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ.

«Враховуючи те, що Чернігівщина має значний ресурс місцевих відновлюваних видів палива, зокрема торфу та відходів деревообробки, ми маємо всі умови для максимально ефективного виконання поставлених завдань. Саме на їх реалізацію спрямована Програма енергоефективності області на 2009-2015 роки, за період дії якої на впровадження енергоефективних заходів за рахунок різних джерел вже використано майже 300 млн грн», - підкреслив очільник області.

Інформуючи присутніх про стан реалізації в області Програми та впровадження енергозберігаючих заходів у закладах бюджетної сфери, в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков відзначив, що на виконання завдань Програми у 2011 році в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами на впровадження енергоефективних заходів використано 133,7 млн грн. Це дасть можливість економити щорічно 23,7 тис. тонн умовного палива на загальну суму 51,2 млн гривень.

В цілому, за період реалізації Програми на впровадження енергоефективних заходів за рахунок різних джерел фінансування використано 299,2 млн грн.

На підприємствах промисловості та паливно-енергетичного комплексу видатки на запровадження енергоефективних заходів за 2011 рік становили майже 91 млн грн. Це забезпечить щорічну економію енергоресурсів на рівні 18,9 тис.тонн умовного палива або 38,3 млн грн.

За словами В’ячеслава Сальникова, актуальним залишається питання запровадження енергоефективних заходів у житлово-комунальному господарстві. За 2011 рік на об’єктах та інженерних мережах галузі виконані енергоефективні заходи на загальну суму 27,7 млн грн. Це забезпечить щорічну економію 3,6 тис. т умовного палива або 9,5 млн гривень. Підприємствами теплоенергетики проведено реконструкцію 6 котелень та замінено 2,6 км теплових мереж, в тому числі 1,5 км на попередньо ізольовані труби.

Загальні капіталовкладення у енергозбереження на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства у минулому році становили 7,1 млн грн, що забезпечить щорічну економію 2 млн кВт.год електричної енергії або 2,1 млн гривень.

На запровадження енергоефективних заходів у бюджетній сфері за 2011 рік було витрачено 15 млн грн. Запроваджені заходи забезпечать щорічну економію 1,2 тис. тонн умовного палива або 3,4 млн гривень. Всього за 2011 рік проведено роботи з реконструкції 24 котелень з встановленням сучасного газового та твердопаливного обладнання, в тому числі котелень бюджетної сфери.

На думку в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства ОДА, в області є резерви щодо підвищення рівня енергоефективності, проте вони використовуються не в повній мірі. Зокрема, на низькому рівні знаходиться робота щодо використання на котельнях бюджетної сфери торф’яного палива та відходів деревообробки, обсяги яких в області значні. Із загальної кількості джерел теплопостачання об’єктів бюджетної сфери майже 30% мають коефіцієнт корисної дії менше 80%.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)