ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоДепутати хочуть ввести кримінальну відповідальність за зупинення тепло-, водо- та електропостачання

Депутати хочуть ввести кримінальну відповідальність за зупинення тепло-, водо- та електропостачання

Народні депутати пропонують ввести відповідальність за дії посадових та службових осіб, наслідком яких є введення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи, зупинення тепло-, водо-, електропостачання, вивезення відходів
Група народних депутатів від партії «Слуга народу» Галина Третьякова, Вадим Струневич, Арсенюк Олег та інші, подали до Верховної Ради  законопроєкт №2263, що передбачає кримінальну відповідальність за діяння посадових та службових осіб, наслідком яких є введення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи, зупинення теплопостачання, водопостачання, електропостачання, вивезення відходів, про це розповідає ІА "Україна Комунальна".
 
Автори законопроєкт наголошують на тому, що зараз спостерігається ситуація, коли відсутність кримінальної відповідальності за вказані правопорушення провокує проблеми з теплопостачанням, проблеми з вивезенням побутових відходів, знеструмлення та зупинення водопостачання споживачів. 
 
«Найчастіше причиною є створення афілійованих юридичних осіб, що стають посередниками між, наприклад, виробниками енергії і міською владою та споживачами в кінці. Непоодинокими є випадки, коли органи місцевої влади беруть на себе борги таких приватних компаній, що обтяжує міський чи державний бюджет. І це взагалі є неприпустимим», — йдеться у пояснювальній записці.
 
 
 
Діяння посадових чи службових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, наслідком яких є введення надзвичайного стану в населеному пункті, його частині, районі чи області, спричинення техногенної катастрофи, зупинення теплопостачання, водопостачання, електропостачання, вивезення відходів, що призвели до істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб - карається штрафом від 40 тисяч грн до 80 тисяч грн або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Але, якщо є тяжкі наслідки, то карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 80 тисяч гривень до 160 тисяч гривень або без такого.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
22 Жовтня 2019 p. 20:01
Календарно опалювальний сезон мав розпочатися ще тиждень тому, але насправді всі батареї кругом ще й досі холодні....
Коля Пухов
24 Жовтня 2019 p. 18:07
Сьогодні з ранку нова пакость від "Євро-Реконструкції": крім того, що опалення досі немає, вони на додачу ще й відключили гарячу воду...