ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕнергоатому зменшили об’єм соцзобов’язань

Енергоатому зменшили об’єм соцзобов’язань

Кабінет міністрів України ухвалив рішення зменшити частку електроенергії, яку державна компанія Енергоатом (яка розпоряджається всіма українськими атомними електростанціями) зобов’язана продавати за зниженими цінами для потреб населення

Кабінет міністрів України ухвалив рішення зменшити частку електроенергії, яку державна компанія Енергоатом (яка розпоряджається всіма українськими атомними електростанціями) зобов’язана продавати за зниженими цінами для потреб населення.

Відповідне рішення ухвалили 20 травня, зазначають у пресслужби Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Відповідно до чинного законодавства, на Енергоатом держава поклала спеціальні соціальні обов'язки (ПСО), які передбачають, що компанія має продавати більшість своєї електроенергії за зниженими, не ринковими, цінами. Це дозволяє зафіксувати ціни на електроенергію для населення на низькому рівні, в той час, як підприємства мають платити за електрику за ринковими цінами, які є вищими та часто змінюються.

Раніше механізм ПСО передбачав, що Енергоатом мав продавати за зниженими цінами 85% своєї електроенергії. Решту 15% атомні електростанції продавали на ринку, що дозволяло їм заробляти гроші. Наразі, рішенням уряду, частку електроенергії, яку Енергоатом має продавати за неринковими цінами, знизили до 70%.

На початку травня 2020 року уряд вирішив змінити енергобаланс, зменшивши обсяги виробництва атомної електроенергії на користь дорожчих «зеленої» та теплової генерацій. Крім цього, вироблена на АЕС електроенергія була профіцитною, через що Енергоатом отримував збитки.

«Через ситуацію, що склалася, за перші 4 місяці 2020 року Енергоатом отримав 1,6 мільярда гривень збитків, хоча за аналогічний період 2019 року мав понад 2 мільярди гривень прибутку», — повідомила hromadske Ольга Кошарна, членкиня експертної ради при Міністерстві енергетики та захисту довкілля України, експертка в галузі атомної енергетики.

Крім цього, 20 травня уряд дозволив Енергоатому продавати свою електроенергію на ринку двосторонніх договорів (тобто, укладати контракти на постачання електроенергії, а не продавати її на біржі).

«Вивільнену електроенергію НАЕК Енергоатом зможе продавати на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах кінцевим великим непобутовим споживачам, без можливості її перепродажу», — зазначають в Міненерго

Нагадаємо, українські атомні електростанції зараз працюють на історичному мінімумі потужностей. Причина — новий енергетичний баланс, ухвалений урядом. Виробництво енергії державними АЕС скорочується, а навантаження на вугільні підприємства (де монополіст олігарх Рінат Ахметов), навпаки, зросло.

 

 
Коментарі (0)