ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВКиївський полігон ТПВ чекає доля львівського

Київський полігон ТПВ чекає доля львівського

У мерії кажуть, що полігон №5 завантажений вже на 90%. "Зараз там проводяться протиаварійні роботи — зміцнюється схил, щоб не було завалів

У столиці назріває екологічний скандал через сміття. Жителі Київської області стурбовані тим, що полігон №5, куди звозять столичний сміття, переповнений і побоюються НП, як у Львові, коли на полігоні сталася велика пожежа. Крім того, люди побоюються, що небезпечний фільтрат потрапить у воду. Екологи б'ють на сполох, адже з кожним роком кількість сміття збільшується і скоро може настати сміттєвий колапс. Про це пише "Сегодня".

У мерії кажуть, що полігон №5 завантажений вже на 90%. "Зараз там проводяться протиаварійні роботи — зміцнюється схил, щоб не було завалів. Працюємо над збільшенням потужності системи переробки фільтрату, що накопичився на полігоні. Зараз в добу система переробляє 200-240 літрів токсичного фільтрату, плануємо збільшити на третину, адже місцеві жителі скаржаться на неприємний запах", — пояснює нам Юлія Грамотна, помічник заступника голови КМДА Петра Пантелєєва.

У планах чиновників — закрити полігон, але виникає питання створення альтернативного місця, куди дівати сміття. Влада вже планують збудувати кілька сміттєпереробних заводів в місті. "Зараз вивчаються можливі локації для їх зведення. Але конкретних місць поки не визначено", — пояснила Грамотна.

Днями з'явилася інформація, що міськвлади нібито хочуть вивозити сміття в Чорнобиль. Але в держагенстві України з управління зоною відчуження нам пояснили: "Створена робоча група, яка вивчає питання можливості використання зони відчуження не для сміття, а для зберігання побутових відходів (залишки після переробки або спалювання). Результатів поки немає".

У мерії запевнили: "У нас було завдання вивчити ситуацію зі сміттям, в тому числі і можливість зберігати його в зоні відчуження. Але вивчивши питання, з'ясували: законодавством це заборонено! Тому Київ не пропонує вивозити сміття в Чорнобиль. Ми зосереджені на перспективу будівництва потужностей з європейськими технологіями".

Екологи запевняють, що зберігання таких відходів у зоні відчуження теоретично можливо. "Вони можуть зберігатися у герметично обладнаному резервуарі, не забруднюючи грунт і воду. Але для цього потрібно врегулювати закони", — пояснив еколог Олександр Соколенко. Він також підкреслив, що потрібно терміново вирішувати проблему зі сміттям. "У Києві виробляється 12% всього сміття в Україні. А переробляється лише 4% по країні. І вирішити проблему можна, побудувавши сміттєпереробні заводи", — додав еколог.

 

 
Коментарі (0)