ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЛише 65% українців мають доступ до централізованого водопостачання

Лише 65% українців мають доступ до централізованого водопостачання

В Україні лише 65% населення мають доступ до централізованого водопостачання - це лише четверта частина сіл та 98% міст, такі дані наведено у звіті Рахункової палати
В Україні лише 65% населення мають доступ до централізованого водопостачання - це лише четверта частина сіл та 98% міст, такі дані наведено у звіті Рахункової палати, повідомляє "Україна Комунальна".
 
Аудитори Рахункової палати констатували, що українці мають обмежений доступ до якісної питної води.
 
"Питне водопостачання для населення країни майже на 80% забезпечується поверхневими водами, екологічний стан яких погіршується. При цьому централізованим водопостачанням забезпечені 65% українців, а за кількістю населених пунктів – 98% міст та 23% сіл. Решта жителів сільської місцевості здебільшого споживають воду з колодязів та індивідуальних свердловин, санітарно-технічний стан яких переважно незадовільний. З 2015 року все більше проб питної води з централізованого та нецентралізованого водопостачання не відповідають встановленим нормам і показникам. Отже, епідемічна безпека погіршується", - йдеться в повідомленні.
 
Доступ до централізованих систем водовідведення у 2021 році мали майже 96% міст, однак у сільській місцевості та у віддалених районах цей показник залишається незадовільним і становить лише 1%, вказали у Рахунковій палаті.
 
В Україні питання забезпечення якісною питною водою постало особливо гостро в період повномасштабного російського вторгнення. Як бачимо, останні події – знищення греблі Каховського водосховища – ще більше посилюють негативні наслідки російської агресії, зокрема гуманітарну й екологічну катастрофу, що призводить до браку прісної води.
 
Повідомляється, що повномасштабна військова агресія рф призвела до значних, а іноді невідновних руйнувань критичної інфраструктури централізованого водопостачання та водовідведення міст.
 
Аудитори Рахункової палати встановили, що через широкомасштабне вторгнення рф в Україну фактично втрачені понад 725 млн грн, які використали у 2019-2022 роках на реалізацію інвестиційних проєктів із водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях. Оскільки ці області на сьогодні перебувають в зоні активних бойових дій та під частковою окупацією, подальше виконання заходів неможливе, а проєкти втратили актуальність.

За даними оновленої оцінки Світового банку, станом на 24 лютого 2023 року прямі збитки від пошкодження об'єктів водопостачання і водовідведення становили 2,2 млрд дол. Втрати в цілому оцінювали приблизно в 7,5 млрд дол. 

 
Коментарі (0)