ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГМ.Гольдарб:«Суд вперто затягує розгляд тарифної справи»

М.Гольдарб:«Суд вперто затягує розгляд тарифної справи»

У середу, 22 лютого 2017р., відбулося чергове судове засідання, на якому Окружний адмінсуд задовольнив клопотання Кабміну про проведення судово-економічної експертизи ціни на газ.
У середу, 22 лютого 2017р., відбулося чергове судове засідання, на якому Окружний адмінсуд задовольнив клопотання Кабміну про проведення судово-економічної експертизи  ціни на газ.
 
Про те, як відбувається затягування цієї справи (а вона триває з червня минулого року), юристи «Тарифної мобілізації» неодноразово розповідали раніше. Оскільки, на  засіданні 22 лютого 2017р., суд зупинив розгляд справи по суті, давши «добро» на одне з п’яти клопотань Кабміну, а саме щодо економічної експертизи, можно бачити, що влада вперто слідує обраному сценарію поведінки, – переконаний керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
 
«По-перше, ця експертиза дозволить відкласти на невизначений строк прийняття остаточного рішення в цій справі. По-друге, саме завданням Кабміну було довести суду економічну обґрунтованість встановленої ним у квітні 2016-го ціни на газ. За вісім місяців їм цього не вдалося, і вони вирішили виграти час, переклавши перевірку ціни на інших експертів. Причому, цікавий факт: ці експерти підпорядковуються Міністерству юстиції, яке, як відомо, перебуває у віданні КМУ, що є відповідачем у нашій справі. Виходить замкнуте, порочне коло», – говорить Максим Гольдарб.
 
Максим Гольдарб також звернув увагу на те, що в квітні 2017 року завершується дія оскаржуваної Постанови № 315. Швидше за все, Уряд ухвалить нову Постанову з новою ціною на газ, що заведе судовий процес на нове коло. Крім того, як бачимо, влада вже готує людей до того, що вона не лише не планує знижувати завищені тарифи, а й надалі їх підвищуватиме.
 
Нагадаємо, дослідженя «Публічного аудиту» щодо економічно обґрунтованої ціни на газ для населення вказують на те, що українські споживачі мають сплачувати за газ максимум 3262 грн за тисячу кубів. Причому, у цій ціні вже закладено як всі витрати газодобувача, так і достатній дохід від діяльності.  Тобто, вона аж ніяк не завадить планам «Укргазвидобування» нарощувати видобуток та економити на газі десятки мільярдів гривень.
 
Наразі «Тарифна мобілізація» також оскаржує тарифи на теплову енергію в 15-ти регіонах України (Києві, Вінниці, Дніпрі,  Житомирі, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Чернігові, Хмельницькому, Сумах, Херсоні, Миколаєві, Черкасах, Львові та Маріуполі) – вони затверджені на основі незаконної ціни на газ. 
 
Коментарі (3)
Коля Пухов
25 Лютого 2017 p. 00:18
Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.-----------------------------------------------------------------------------------------------------Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля і з 1992 року по 1996 рік купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу: сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже наздоганяє швидкість знецінення купонокарбованця .
Коля Пухов
25 Лютого 2017 p. 23:23
Хто виграє і хто програє, якщо зарплати і пенсії підвищать у 2 рази, а ціни і тарифи зростуть у 5 разів? Виграє, однозначно, друкар грошових знаків, тобто влада, а громадяни, відповідно, програють. -------------------------------- Навіть одночасне підвищення зарплат і цін в одну й ту саму кількість разів знецінює ваші гроші, які вже є у вашому гаманці, у ту саму кількість разів. Практично це означає , що ви зможете купити у ту саму кількість разів менше товарів і послуг, ніж до знецінення. А хто вас обікрав, не залізаючи до вашої кишені, здогадайтесь тепер самі.
Коля Пухов
25 Лютого 2017 p. 23:27
Знецінення національних грошей у нормальних країнах вважається порушенням, за яке уряд може бути притягнутим до відповідальності.