ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаМіненергодовкілля запланував перший «зелений» аукціон на квітень 2020 року

Міненергодовкілля запланував перший «зелений» аукціон на квітень 2020 року

Перший "зелений" аукціон, який дозволить вводити відновлювану генерацію за конкурентною моделлю, запланований на квітень 2020 року.
Перший "зелений" аукціон, який дозволить вводити відновлювану генерацію за конкурентною моделлю, запланований на квітень 2020 року. Про це заявив Оржель під час на презентації “To do list змін в енергетиці та екології”.
 
"Сьогодні є певна проблема з огляду на те, що великі обсяги "зеленої" енергетики вводяться за відверто завищеним "зеленим" тарифом. На сьогодні у пріоритеті міністерства знаходиться вирішення питання дефіциту "Гарантованого покупця" - того, хто обов'язково викуповує "зелену" генерацію", - сказав міністр.
 
Олексій Оржель вважає, що є декілька варіантів вирішення проблеми дефіцитів.
 
"Зокрема - не тільки перегляд, реструктуризація чи зменшення "зеленого" тарифу. Це цілий комплекс рішень, які забезпечать адекватне і довгострокове рішення питань "зеленої" енергетики. Для нас дуже важливе проведення першого аукціону", - зазначив Оржель, коментуючи дані презентації, у які перший "зелений" аукціон намічений на квітень 2020 року.
 
Відповідний законопроект був ухвалений навесні 2019 року.
 
"Від "зеленого" тарифу ми переходимо до конкурентної моделі. Той, хто кращий, той і отримує можливість продавати електричну енергію. Нам дуже важливо визначити, якою є реальна ціна зеленої енергетики", - розповів міністр. 
 
Він також акцентував увагу на необхідності запровадження акумулюючих потужностей.
 
"На рівні ВДЕ мають бути запроваджені необхідні обсяги акумулюючих потужностей, щоб вони віддавати у систему рівним графіком, щоб ціна роботи цих об'єктів для системи була мешною", - додав Оржель.
 
В Україні діє новий закон про підтримку ВДЕ та перехід від “зелених” тарифів до аукціонів, який набрав чинності 22 травня 2019 року.
 

Згідно з законом,  до 22 серпня 2019 року потрібно підготувати нормативну базу для проведення аукціонів, а до кінця 2019 року - провести перший аукціон.  

 
Коментарі (0)