ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа будівництво першої черги Дністровської ГАЕС направлено 3 мільярди

На будівництво першої черги Дністровської ГАЕС направлено 3 мільярди

ПрАТ «Укргідроенерго» 22 травня замовило Консорціуму «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд» завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС за 2,96 млрд грн

ПрАТ «Укргідроенерго» 22 травня замовило Консорціуму «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд» завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС за 2,96 млрд грн. Про це повідомляється у систем «Прозорро».

Першу чергу станції у складі трьох гідроагрегатів мають добудувати до кінця 2022 року.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Передбачено аванс до 50% від вартості матеріалів і виробів, необхідних для будівництва.

Додаткову закупівлю в попереднього підрядника провели за переговорною процедурою для сумісності з виконаними роботами. У 2016 році «Укргідроенергобуд» виграв торги по першій черзі на 3,83 млрд грн., а в 2017 році без торгів отримав підряд по другій черзі на 2,48 млрд грн. Як стверджує нині замовник, заміна підрядника унеможливить одночасне виконання сумісних і пов’язаних робіт по першій і другій черзі, що може погіршити якість робіт і сповільнити їх виконання. За його словами, будівельний майданчик неможливо розділити на дві черги. Крім того, управління, контроль і захист гідроагрегатів №1-3 (перша черга) і гідроагрегату №4 (друга черга) забезпечується єдиною системою.

Додаткові роботи знадобились після коригування проекту в частині заходів безпеки незавершених будівельних споруд та будівель. Кількість споруд та будівель не зросла, проте змінився склад і обсяги робіт, збільшилась кошторисна вартість робіт через зміну державних будівельних норм і механізму розрахунку розміру кошторисної заробітної плати. Крім того, проектувальник перерахував кошти на покриття інфляції та ризиків.

ТОВ «Будмонтажсервіс I» оскаржило в АМКУ застосування переговорної процедури.

На думку скаржника, під додаткову закупівлю робіт у того ж підрядника замаскували збільшення суми договору на виконання раніше замовлених робіт. Причому всі роботи, які, за твердженням замовника, може виконати лише «Укргідроенергобуд», фактично виконують його субпідрядники. У тому числі сам скаржник «Будмонтажсервіс 1», а також ТОВ «Альянс», ВК «Маяк», Тунельний загін №7 ПАТ «Київметробуд», ТОВ «Юнітрейд Лтд», ТОВ «Променергобудсервіс» та ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво».

Адмінколегія підтримала замовника, який приніс протокол засідання своєї науково-технічної ради, висновок ТТП України та листи Національного університету водного господарства та природокористування і проектувальника ПрАТ «Укргідропроект».

Нині «Укргідроенергобуд» очолює Валентина Зіміна, а її заступником є В’ячеслав Павловський, який у 2008 р. займав цю посаду в ТОВ «Енергопром». Засновниками консорціуму є ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж», ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро», ПрАТ «Метробуд», ТОВ «ШДСУ» і ТОВ «Інтергідробуд».

Найбільшою часткою статутного капіталу «НТК Енпаселектро» володіє Юрій Бондаренко – екс-директор консорціуму.

Пакет у 25% акцій «Метробуду» належить Олегу Токареву – голові наглядової ради ПАТ «Київметробуд». Ще 15% має домініканська фірма «T&A Industries Ltd», яка також володіє 8% акцій «Київметробуду».

Основними акціонерами «Дніпро-СГЕМ» є Олександр Коростильов і Юрій та Михайло Ковальови, а раніше ним було російське ВАТ «ОТЧПТ «Спецгiдроенергомонтаж».

 
Коментарі (0)