ГоловнаВибір редакціїБудівництвоІндустріальне житло відкриє доступ до дешевих квартир

Індустріальне житло відкриє доступ до дешевих квартир

Будівництво житла індустріальним методом дозволить здешевити квартири на 20-30%.

Про це в сказав голова наглядової Ради Асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів» Іван Салій.

«Без будівництва житла індустріальним методом не буде ані здешевлення, ані масовості. Якщо класти по одній цеглині – це зовсім не та продуктивність, на противагу будівництву із заводської готовності. Це правильний напрямок, але будувати нові заводи не треба – у нас достатньо домобудівних комбінатів, які потрібно просто переоснастити. Але для цього уряд має визначити преференції, дати гарантії по кредитам для підприємств – вони за рік самостійно переоснастяться і за 3-4 роки ці кошти повернуть», - розповів Іван Салій.

«Загалом із впровадження індустріального житла розпочнеться масове будівництво, а разом із цим і здешевлення відсотків на 20-30», - вважає голова наглядової Ради.

За його словами, наразі українська галузь будівництва знаходиться у стані занепаду, адже держава майже не вкладає у неї коштів.

«Абсолютно необхідно, щоб держава повернулася на ринок будівництва. Фінансування усіх програм соціального житла має бути стабільним. Інститут стратегічних досліджень визначив, що треба щороку виділяти 10-25 мільярдів гривень на програми, і тоді все «оживе». А зараз виділяють лише мільярд, і той не повний,  тож все тримається на приватному бізнесі. Окрім цього, нам потрібно викорінити корупцію та залучати інвесторів. От у третьому кварталі поточного року в Україні в п’ять разів зменшилась кількість інвесторів. У нас абсолютно немає такого потрібного приватно-державного партнерства», - зазначив пан Салій.

Читайте також: Індустріальне житло заощадить українцям копійку

«Земля під житло повинна бути безкоштовною, натомість ми її продаємо. Мережі до соціального житла мають проводитись безкоштовно – за це має платити влада. Електроенергію та воду до новобудов мають проводити суб’єкти природних монополій, а у нас все це фінансує майбутній власник квартири», - резюмував Іван Салій.

Нагадаємо, що на думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігора Лисова, впровадження програми будівництва «Індустріальне житло» здешевить вартість квадратного метра приблизно до 6 тис. грн. Загалом на думку посадовця здешевлення становитиме більш як 10%.

Слід зазначити, що з наступного року Уряд планує розпочати реалізацію програми з будівництва індустріального житла.

«На майбутній рік та на наступні ми плануємо реалізувати в Україні масштабну індустріальну програму будівництва доступного житла. Це сучасний метод, який дозволяє зводити новобудову за 60 днів. Ми ставимо перед собою амбітне завдання – будувати приблизно 100 тисяч квартир на рік», - сказав Прем'єр-Міністр Микола Азаров.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)