ГоловнаГоловнеНовини ЖКГНотаріуси оформлятимуть лише оцінену нерухомість

Нотаріуси оформлятимуть лише оцінену нерухомість

Нотаріальна дія за участю фізичних осіб, предметом якої є об'єкт нерухомого та рухомого майна, здійснюється за наявності оціночної вартості такого майна з метою оподаткування.

Такі зміни в порядок вчинення нотаріальних дій внесено наказом Міністерства юстиції України №763/23295 від 17 травня, текст якого оприлюднений на веб-сайті міністерства, передає «Інтерфакс».

Згідно з документом, також визначені, зокрема, можливість та порядок видачі нотаріусам свідоцтв про придбання нерухомості на аукціоні у провадженні справи про оцінку майна, надані оцінювачами, які отримали сертифікат на оцінку з метою оподаткування.

В Україні з 1 січня 2013 року набрала чинності ст. 265 Податкового кодексу, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Спроби врегулювання державою діяльності учасників ринку оціночних послуг, у тому числі за направленням оцінки з метою оподаткування, в Україні тривають приблизно з червня 2012 року.

Ряд прийнятих держорганами нормативних та регуляторних актів у цьому напрямку вже наводили до десятикратного підвищення вартості послуг оцінки житлової нерухомості, відкритого протесту оцінювачів через побоювання монополізації ринку і призупинення реєстрації угод.

Новий напрям оцінки передбачено ст. 172 і 173 Податкового кодексу України.

 
Коментарі (0)