ГоловнаГоловнеЖитлоОцінку нерухомості переслідують негативні прогнози

Оцінку нерухомості переслідують негативні прогнози

Оцінювачі нерухомості б'ють на сполох, мовляв незабаром вартість оцінки житла зросте в рази, що призведе до монополізації ринку. Однак, у Фонді держмайна такі перестороги спростовують.

До 1 лютого оцінювати житло можна як за старими, так і за новими правилами, - повідомляє «Meget». Цей термін дали оцінювачам, щоб ті могли пройти відповідні курси, отримати ліцензію і встановити обладнання з програмою, яка повинна оцінювати об'єкти нерухомості.

«Зараз вартість оцінки не перевищує 300 гривень, проблем і черг немає», - повідомляють оцінювачі. Але як повідомив голова Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров: «Прийняття нових правил може призвести до монополізації ринку».

Оцінювачі кажуть, що далеко не всі зможуть собі дозволити встановити обладнання за 100 тисяч гривень і заплатити за курси тисячі гривень.

«І все це, так сказати в борг, тому що нам дали негласну вказівку до лютого ціни не піднімати. За цей час багато хто покине цей ринок. А з 1 лютого ціна на оцінку може зрости в 10 разів», - зазначив віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Базелинський.

У Фонді держмайна вважають, що перехід оцінки нерухомого майна на нові правила дозволить зробити цю процедуру максимально прозорою і що про монополізацію ринку послуг оцінки мова не йде.

«Хто захоче чесно і прозоро працювати, пройде необхідні процедури для отримання дозвільних документів і залишиться на ринку», - резюмували у відомстві.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ринок оціночних послуг, за словами експертів, почав розвиватися і нестачу у фахівцях не відчуває. Так, з початку дії нового порядку оцінки майна до Єдиного реєстру правочинів вже внесено дані про більш ніж 3 тисячі оцінок.

 
Коментарі (0)