ГоловнаНовини ЖКГЖитлоПодатки на нерухомість в Україні наблизили до ринкових цін

Податки на нерухомість в Україні наблизили до ринкових цін

Податкова оцінка нерухомості в Україні буде виходити з ринкової вартості об'єкта. Таке рішення було затверджене постановою Кабміну. Окрім того, передбачається доступ до єдиної бази звітів про оцінку майна та земельних ділянок на безоплатній основі.

Оціночною вартістю нерухомого майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів є ринкова вартість об'єкта оцінки. Відповідна норма закріплена постановою Кабміну №358 від 21 серпня, текст якої оприлюднений на урядовому веб-сайті.

Уряд також зобов'язав Фонд держмайна негайно забезпечити безперешкодний і безоплатний доступ до інформації єдиної бази звітів про оцінку майна суб'єктам оціночної діяльності, нотаріусам, контролюючим органам та ін.

При цьому документом передбачається, що інформація зі звітів про оцінку майна та експертної оцінки земельних ділянок вноситься в єдину базу таких звітів на безкоштовній основі.

Крім цього, Кабмін зобов'язав Фонд держмайна протягом 10 днів вжити необхідні заходи і привести діяльність суб'єктів оціночної діяльності у відповідність з вимогами законів «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та «Про оцінку земель».

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів зазначеною постановою скасував постанову попереднього уряду №231 від 4 березня 2013 року і прийняті на її виконання накази Фонду держмайна, якими був затверджений новий порядок сертифікації суб'єктів оціночної діяльності та проведення оцінки для цілей оподаткування. Таким чином уряд демонополізував ринок оцінки.

 
Коментарі (0)